10,8 млрд. евро разплатени по европрограми за 2007-2013 г.

По-важен е резултатът от тези инвестиции, заяви Томислав Дончев

10,8 млрд. евро разплатени по европрограми за 2007-2013 г.

Снимка: Стоян Йотов

224 ~ 1 мин. четене

Разплатените средства по оперативните програми възлизат на 10,8 млрд. евро, или 98% от разполагаемия бюджет. Това съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в отговор на въпрос от народния представител Иван Иванов относно равносметка на програмен период 2007 - 2013 г. и визията за програмен период 2014 - 2020 г. на оперативните програми на ЕС, съобщи „Фокус”.

„Когато коментираме ефекта от европейските пари, трябва да отделим няколко пласта. Най-лесният анализ е на нивото на парите”, посочи Дончев. Той обърна внимание и нетната финансова позиция на страната, изразяваща се разликата между това, което е внесла в бюджета на ЕС и това, което е получила. „Данните са динамични, но нетната финансова позиция е 5 млрд. евро. Към момента сме заявили за възстановяване към ЕК 7.7 млрд. евро, като следващите месеци ще продължим да изпращаме фактури и се надявам през следващите месеци те да бъдат възстановени”, коментира Дончев.

По отношение на собствената му оценка за постигнатия резултат, той посочи: „Отличният резултат е 100% плащане. Резултат над 95-96% би следвало се възприема като много добър. Не искам да правя комплимент само и единствено на администрацията, но те свършиха изключително сериозна работа през 2015 г. Този резултат се дължи на всички институции, които участваха в процеса – фирми, институции и неправителствени организации”. Вицепремиерът Дончев бе категоричен, че по същественият въпрос е какъв е резултатът от милиардите инвестиции. „Наблюдаваме положително въздействие върху всеки макроикономически индикатор”, уточни той.

Подкрепи Economic.bg