2 млрд. евро за „Газпром” от Bank of China

Руската компания ще развива мащабните си проекти в Азия

2 млрд. евро за „Газпром” от Bank of China
200 ~ 1 мин. четене

Китайската Bank of China ще предостави кредит в размер на 2 млрд. евро на руския газов гигант „Газпром“. Договорът беше сключен в Шанхай, като отпускането на средствата ще е със срок от 5 години, се казва в съобщение на руската компания.

„В историята на „Газпром“ това е най-голямата сделка по обем финансиране, привлечено директно от една кредитна организация и първото двустранно кредитно споразумение с китайската банка“, се казва още в текста.

Bank of China се занимава с редица финансови дейности, сред които банкови операции, инвестиции, услуги в сферата на застраховането и лизинга и други. Общата стойност на активите на банката възлиза на 16 трлн. юана.

През февруари вицепредседателят на борда на „Газпром“ Александър Медведев съобщи, че „Газпром“ е готов самостоятелно да реализира проекти по доставянето на газ в Китай.

В момента „Газпром“ извършва строителството на газопровода „Силата на Сибир“, по който газ от Източен Сибир ще се транспортира както за вътрешно ползване в Русия, така и за износ в Китай.

Подкрепи Economic.bg