Множество българи са блокирани в Турция

След снощния опит за преврат страната е парализирана

Множество българи са блокирани в Турция

Десетки българи са блокирани на различни места в Турция. Опитът за военен преврат в страната доведе до пълна парализа и много български граждани са попаднали в ситуация да не могат да се приберат у нас.

Над 20 души са затворени на летище „Ататюрк“. Те чакат автобус, изпратен от българския консул. Достъп до летището обаче няма, полетите са отменени, а служители не се виждат никъде. 

„Консулът пратил автобус да ни прибере, а ние търсим изход. Няма служители, няма информация”, описва ситуацията Жулиан Нейчев.

Група деца, заедно с преподавателите им също са блокирани без данни и път за прибиране. Снежана Аначкова, която води едната от групите състезатели, заяви, че се намират в олимпийско градче, но не знаят как ще се приберат, , съобщава bTV.

Контакт с тях от българска страна няма, с изключение на дежурния в българското консулство в Турция. По думите на преподавателката той не е направил нищо за тях.

„В момента слушаме разпорежданията. Все още не се знае дали ще останем или тръгнем. Не може да излезем извън селцето. Организацията е страхотна, но не знаят как ще се върнем. Полетите ни минават през Истанбул“, коментира тя.

В групите има 6 момчета от математическата гимназия във Варна и 6 момичета, заедно с ръководителя им, от езикова гимназия.

Управителят на туристическа агенция Джамал Кара каза пред bTV, че той и колегите му в момента отговарят за 305 български граждани в Истанбул. Екскурзиите им за днес са отменени, но очакванията са, че утре ще могат безаварийно да се приберат у нас.

Междувременно километрични опашки очакват пътуващите по граничните пунктове. Турция не пуска автомобили да влизат у нас, но на „Капитан Андреево” се допуска влизане от българска страна.

Коментари: 0