Възможен е нов опит за преврат в Турция

Ердоган призова хората да останат по улиците

Възможен е нов опит за преврат в Турция

Възможен е нов опит за бунт, съобщиха източници от президентството на Турция, цитирани от Reuters. В съобщението, разпространено в социалната мрежа Twitter, се казва още, че е необходимо да се запази контролът по улиците.

Продължава операцията по овладяване на щаба на въоръжените сили в Анкара, съобщи още Reuters. Полицейски специални части и военните осигуряват периметъра около щаба, са съобщили турски представители. Тази сутрин са се чули изстрели от вътрешността на щаба.

Президентът Ердоган също призова народа да остане по улиците, докато ситуацията се нормализира. Държавният глава е на летище „Ататюрк“ в Истанбул, откъдето на практика ръководи Турция.

„Трябва да владеете убийците и тази нощ независимо на какво ниво е опитът за преврат, защото нова ескалация може да се случи всеки миг“, заяви Ердоган.

„Никой няма да си тръгне оттук, докато ситуацията не се върне към нормалното. Аз също няма да си тръгна“, категоричен бе той.

104 участници в неуспешния преврат са били ликвидирани. Освен тях са загинали 41 полицаи и 47 цивилни, съобщи началник-щаба на турската армия Юмит Дундар. „Опитът за преврат бе провален“, заяви Дундар, цитиран от AFP.

По думите му редица командири са били закарани „в неизвестна посока“.

Коментари: 0