Монета от $1 трлн.: Как и защо е създаден лимитът на американския дълг?

Икономистите отново обмислят дали креативната идея за монета от трилион долара може да спаси Америка от бедствие, в което сама се е вкарала

Монета от $1 трлн.: Как и защо е създаден лимитът на американския дълг?

Снимка: Twenty20

6448 ~ 4 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Докато Конгресът на САЩ продължава да флиртува с увеличаването на тавана на държавния дълг, експертите отново обмислят дали креативните идеи като монета от трилион долара или призоваването на 14-ата поправка може да помогнат на Америка да избегне икономически бедствия, които сама си причинява.

Републиканците и демократите са в спор чия е отговорността да се повиши лимитът на заемите. Демократите настояват това да се прави на двупартийна основа, което отразява факта, че и двете страни са натрупали големи дългове през последните няколко години. Републиканците, които гласуваха за премахване на лимита на дълга, когато президент бе Доналд Тръмп, сега казват, че няма нужда те да помагат, защото демократите контролират всички лостове на властта във Вашингтон и вече се подготвят да прокарат трилиони долари нови харчове сами.

Цялата тази драма повдига въпроса какво всъщност е ограничението на дълга, как е създаден и защо САЩ не премахват изцяло лимита, за да пощадят нацията от нейното периодично изправяне лице в лице с икономическа бомба със закъснител.

Какво представлява таванът на дълга?

Лимитът на дълга е таван на общата сума пари, която федералното правителство е упълномощено да заеме, за да изпълни своите финансови задължения. Тъй като САЩ управляват бюджетни дефицити – което означава, че харчат повече, отколкото внасят чрез данъци и други приходи – те трябва да заемат огромни суми пари, за да платят сметките си. Това включва финансиране на програми за социална сигурност, лихви по националния дълг и заплати за войските. Докато дебатът за тавана на дълга често предизвиква призиви на законодателите за намаляване на държавните разходи, вдигането на лимита не разрешава нови разходи, а всъщност просто позволява на САЩ да финансират съществуващите задължения.

Кога ще бъде нарушен лимитът на дълга?

Технически САЩ достигнаха своя лимит на дълга в края на юли, след двугодишно удължаване, за което Конгресът се съгласи през 2019 г. Оттогава министърът на финансите Джанет Йелън използва „извънредни мерки“, за да забави неизпълнението. Това са по същество фискални счетоводни инструменти, които ограничават определени държавни инвестиции, така че сметките да продължават да се плащат.

Тинк-танкът The Bipartisan Policy Center изчислява, че хазната наистина ще остане без пари някъде между 15 октомври и 4 ноември. Въпреки това е по-трудно да се проектира така наречената „X-дата“ поради всички пари за минимизиране на негативните ефекти от пандемията, които правителството разпределя, както и заради несигурността около това колко данъчни приходи ще дойдат тази есен.

Какъв е размерът на дълга на САЩ в момента?

Националният дълг сега възлиза на 28.43 трлн. долара, по данни на Peter G. Peterson Foundation, която следи промените в реално време. В момента лимитът на заемите е определен на 28.4 трлн. долара, оставяйки федералното правителство с пренебрежимо малко място за движение.

За илюстрация на мащаба на такъв дълг е достатъчно да се каже, че целият брутен вътрешен продукт на САЩ миналата година бе 20.93 трлн. долара.

Защо САЩ ограничават заемите си?

Съгласно Конституцията, Конгресът трябва да разреши заеми. Ограничението на дълга е въведено в началото на 20-и век, така че хазната не е трябвало да иска разрешение всеки път, когато е необходимо да издава облигации за плащане на сметки. Първият лимит на дълга е част от Second Liberty Bond Act от 1917 г., според Службата за научни изследвания на Конгреса. Общо ограничение на федералния дълг е наложено през 1939 г.

Други страни постъпват ли по този начин?

Дания също има лимит на дълга, но той е поставен толкова високо, че увеличаването му като цяло не е проблем. Повечето други страни не го правят. В Полша публичният дълг не може да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт.

Защо увеличаването на лимита на дълга е толкова трудно?

В продължение на много години повишаването на тавана на дълга беше рутина. Но тъй като политическата среда стана по-поляризирана, контролът над тавана на дълга се увеличи. Камарата на представителите използваше „правилото на Гепхард“, което изискваше лимитът на дълга да бъде увеличен при приемане на бюджетна резолюция, но в по-голямата си част то беше премахнато през 90-те години.

Някои твърдят, че по време на битката за тавана на дълга през 2011 г. президентът Барак Обама е имал правомощието да го вдигне едностранно. По същото време бившият държавен глава Бил Клинтън заяви, че ако все още бе на поста, би се позовал на 14-ата поправка (която гласи, че валидността на дълга на САЩ не може да бъде поставена под въпрос) и сам ще вдигне тавана на дълга в очакване на становището на съда дали това е противоконституционно.

Обама и адвокатите му не се съгласиха и не подходиха по този начин. След като се оттегли, Обама призна, че той и служителите на Министерството на финансите са обмислили няколко креативни плана за извънредни ситуации, като например сечене на монета от 1 трлн. долара за изплащане на част от националния дълг. В интервю от 2017 г. той описва идеята като „шантава“.

Ако таванът на дълга изчезне, какво ще го замени?

Липсата на замяна е една от основните причини таванът на дълга да се задържи. САЩ биха могли да следват модела на Дания и да вдигнат стратосферно високо лимита му.

Би ли било добра идея да се премахне лимитът на дълга?

Малко са депутатите и от двете страни, които се радват на гласуване на тавана на дълга. А неизпълнението, което би могло да се причини от невъзможността за повишение, би довело до икономическа катастрофа. Въпреки това ще е необходимо такова действие на Конгреса, за да се премахне лимита на дълга. Постигането на споразумение там никога не е лесно.

Подкрепи Economic.bg