Moody’s плаща $864 млн. заради кризата през 2008 г.

Тя е подвела клиентите си за качеството на високорискови кредити

Moody’s плаща $864 млн. заради кризата през 2008 г.

Международната рейтингова агенция Moody's ще плати близо 864 млн. щатски долара, за да уреди заведени срещу нея искове заради завишаване на рейтингите на ипотечни ценни книжа, допринесли за избухването на финансовата криза през 2008 г. Това съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от AFP.

Рейтинговите показатели на Moody's са били „пряко повлияни от исканията на мощни инвестиционни банкови клиенти, които са издали ценните книжа и са платили на Moody's да ги оцени“, заяви главният прокурор на американския щат Кънектикът Джордж Джепсън.

21 американски щата и Министерството на правосъдието заведоха колективен иск срещу Moody's Investor Services, Moody's Analytics и компанията майка Moody's Corp. за умишлено надценяване рейтинга на ценните книжа, обезпечени с високорискови ипотечни кредити и заеми.

437.5 млн. долара от сумата ще получи Министерството на правосъдието, а останалите 426.3 млн. долара ще бъдат разпределени между щатите.  

През март втората най-голяма рейтинговата агенция в света се съгласи да плати още 130 млн. долара на пенсионния фонд на обществените служители в Калифорния за твърде завишени рейтинги при сделки с жилищно-ипотечни облигации.

В споразумението агенцията признава, че не е последвала собствените си стандарти, използвайки по-облекчен стандарт за някои финансови продукти и не е обявила публично разликите в публикуваните стандарти.

Moody’s не успя да се придържа към собствените си стандарти за кредитен рейтинг и не изпълни обещанието си за прозрачност в навечерието на Голямата рецесия (кризата от 2008 г., б.р.)“, заяви главният прокурор Бил Баер в изявление.

Конкурентната рейтингова агенция Standard & Poor's също прие през 2015 г. да плати глоба в размер на 1,37 млрд. долара за това, че е подвела инвеститорите относно качеството на високорисковите ипотечни кредити.

Коментари: 0