Москва се надява руснаците да спрат да си садят тютюн

Причината да го правят е рецесията и скъпите цигари

Москва се надява руснаците да спрат да си садят тютюн

Продажбите на цигари в Русия между 2013 и 2016 г. са намалели с 19.6%, но всъщност това не означава, че някои руснаци са спрели да пушат. Те просто са започнали да си садят тютюн, пише Quartz.

След две години на рецесия руската икономика през 2017 г. най-после започна да бележи ръст, но руските граждани не се чувстват по-богати: през септември тази година номиналните заплати са били с 13% по-ниски, отколкото през 2014 г. преди началото на рецесията.

„Няколко губернатори ми казаха, че миналата година хората са започнали да садят тютюн на своите вили и градини”, коментира Сергей Рябукхин, ръководител на Комисията по бюджет и финанси към руския Сенат.

Данни от Световната здравна организация (СЗО) показват, че руснаците са сред най-заклетите пушачи в Европа. Скоро пушачите в Русия е възможно отново да могат да си купуват цигари. Поне това сочат официалните прогнози, според които рецесията в страната би трябвало да приключи тази година. След две последователни години на негативен ръст, правителството в Москва коментира, че икономиката би трябвало да отбележи ръст от 2.1% тази година.

Коментари: 0