Можем да загубим между 145 и 205 млн. евро по \"Околна среда“

Проектите са забавени и изпълнението им се предвижда като рисково, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

Можем да загубим между 145 и 205 млн. евро по \

Снимка: Стоян Йотов

Рисковете от потенциални загуби по ОП „Околна среда“ 2007-2013 г. са между 145 и 205 млн. евро към края на тази година. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя подчерта, че за да се ускорят плащанията и да се верифицират в много бързи темпове исканията за средства, предоставени на общините, се привеждат поредица от действия.

„До края на годината ще се внесат сертификати на стойност 400 млн. лв. в ЕК. По думите й са заложени пакет от проекти, които са подготвени в зряла форма.

„Надеждите са, че в сектора, свързан с управлението на отпадъците могат да бъдат генерирани по-голям обем приходи и да се привлече интересът на потенциални и частни инвеститори“, обясни Василева, цитирана от „Фокус“. Тя уточни, че проектите са забавени и изпълнението им се предвижда като рисково.

По думите на министъра договорените средства по ОП „Околна среда“ са 5,6 млрд. лв., от които 520 млн. лв. са предвидени за площадки и инсталации на предварително третиране на отпадъците, инсталации за оползотворяване на отпадъците и други.

Василева посочи, че новостите в ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. са свързани с реализацията и на друг тип проекти, свързани с превенцията от наводнения и свлачища.

Коментари: 0