МРРБ подготвя промени в Закона за етажната собственост в полза на санирането

Предвижда се създаването и на т.нар. „едно гише“ към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите

МРРБ подготвя промени в Закона за етажната собственост в полза на санирането

Снимка: Economic.bg/Архив

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подготвя промени в Закона за етажната собственост, които да подпомогнат процеса по саниране на многофамилните сгради в страната. Според експертите на ресорното министерство законодателството трябва да се измени в такава насока, че да се засили ролята на професионалните домоуправители, които да подпомогнат процеса на енергийно обновяване, става ясно от съобщение на сайта на МРРБ.

За да бъдат улеснени хората, се предвижда още регламентирането на т.нар. специализирани посредници, които да подпомагат целия процес по обновяване на сградите от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки, уточняват още от регионалното министерство.

Предвижда се създаването и на т.нар. „едно гише“ към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.

Припомняме, че преди няколко седмици стана ясно, че едва 7% от жилищата в България отговарят на изискванията за енергийна ефективност. Това са основно сгради, които са построени след 2010 г. или такива, които са обновени по различни програми в периода 2007-2020 г. Това показа анализ на консултантска компания, поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В доклада на „Българо-австрийска консултантска компания“ АД, която е изцяло българска собственост и в нея работят само българи, се посочва, че за да се повиши процентът на сградите, които са енергийно ефективни, трябва да се създаде „ветрило“ от програми, насочени към решаване на различни проблеми и нужди.

Оказва се министерството е послушало съвета на експертите и от там обявиха, че се предлага разработването на комплекс от програми за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. Предвижда се паралелното прилагане на програмите и поетапно изпълнение на мерките в тях. Това стана ясно от интервю на Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ за „Нова телевизия“.

„Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради – еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания“, обясни Благиева и допълни: „Така например, някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно“, казва тя.

МРРБ очаква до 2030 г. да бъдат обновени около една пета от 700-те хиляди обитавани жилищни сгради - обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност.

Предвижда се в бъдеще програмите да бъдат с финансов механизъм, което означава разработването на кредитни пакети, така че да бъдат отпуснати нисколихвени кредити на собствениците с поносима месечна вноска за погасяване на заемите.

„Целта ни е до 2025-та година да има разработени мерки  за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това ще продължи изпълнението на още мерки поетапно“, подчерта Благиева.

Коментари: 0