Музеят на фондация Louis Vuitton в Париж с нова визия

Сградните технологии са на германския концерн Siemens

Музеят на фондация Louis Vuitton в Париж с нова визия
5726 ~ 1 мин. четене

Музеят на фондация Louis Vuitton в Париж е с нова визия. Приличащата на скулптура сграда, е обвита в стъклени платна, високи до 46 метра, създадени от Siemens. Компанията предлага най-ефикасната система за управление на сгради. В зависимост от времето контролери, инсталирани в пода, осигуряват напълно автоматизирано отопление или охлаждане.

Музеят е проектиран от прочутия американски архитект Франк Гери. През масивнoто входно антре се влиза в 12 изложбени зали, всяка с различна форма и големина.

Грандиозният частен музей е рожба на въображението на Бернар Арно - милиардер, покровител на изкуствата и председател на Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), публично търгуван френски холдинг, който притежава мажоритарни дялове в повече от 60 луксозни марки.

Музеят е представял предимно изкуство от 20-ти век, откакто бе открит в края на октомври 2014 г. В първата си година Fondation Louis Vuitton Museum счупи рекорд от над един милион посетители - изключително постижение с оглед на силната конкуренция от множеството други културни забележителности във френската столица.

Всяка година три големи специализирани изложби привличат допълнително посетители. Сегашната ( "Икони на модерното изкуство – колекцията на Шчукин", която продължава от 22 октомври 2016 до 20 февруари 2017) е посветена на Сергей Шчукин, един от най-големите колекционери и покровители на френското изкуство от началото на 20-ти век.

Подкрепи Economic.bg