МВФ очаква 6% икономически ръст въпреки задаващата се COVID вълна

Настоящото повишение на инфлацията отчасти е резултат от механични базови ефекти, обяснява валутният фонд

МВФ очаква 6% икономически ръст въпреки задаващата се COVID вълна

Снимка: БТА

364 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Въпреки задаващата се нова вълна на COVID-19 и очакванията за нов локдаун Международният валутен фонд (МВФ) запази прогнозата си за 6% ръст в световната икономика през 2021 г. МВФ отчита, че бързото разпространение на ваксините в някои региони спомага за намаляване на натовареността на здравната система.

Икономиките се разминават още повече, повлияни от разликите в темпото на разпространение на ваксините и политическата подкрепа“, пише в доклада на МВФ, в който се допълва, че гладкото възстановяване не е гарантирано дори на места, където привидно инфекциите са под контрол.

При развитите държави се прогнозира локално предаване на вируса на ниски нива до края на 2022 г. чрез комбинация от добре насочени предпазни мерки и подобрен достъп до ваксини и лечение. Въпреки това се очакват допълнителни вълни преди ваксините да са широко достъпни.

За следващата година МВФ очаква ръст от 4.9%, като това е ревизия в посока нагоре спрямо априлската прогноза на МВФ с 0.5 пункта.

Въпреки че очакванията за 2021 г. остават непроменени в глобален план, има съществени ревизии в различните икономики. Повишена е перспективата за ръста на американската икономика с 0.5 пункта до 5.6% - до голяма степен заради очакваната допълнителна фискална подкрепа. В същото време прогнозата за растеж на групата на развиващите се страни с ниски доходи е намалена с 0.4% пункта заради бавната ваксинация.

Перспективите на пазара на труда за нискоквалифицирани работници и младежи продължават да бъдат относително мрачни в сравнение с тези за други демографски групи, което сочи за нарастващо неравенство и по-голяма уязвимост към спад на доходите под праговете за крайна бедност. Около 80 милиона души вероятно ще изпаднат в крайна бедност през 2020–21 в сравнение с предпандемичните прогнози, се посочва още в доклада на МВФ.

Въпреки краткосрочните смущения в доставките обаче се очаква обемът на световната търговия да се разшири с 9.7% през 2021 г., до леко забавяне от 7% през 2022 г. Възстановяването на търговията със стоки е настроено да се разширява, след като първоначално бе концентрирано в покупки, свързани с пандемията и медицинското оборудване. Очаква се търговията с услуги да се възстановява по-бавно и последователно на фона на крехките трансгранични пътувания, докато предаването на вируса навсякъде спадне до ниски нива.

Инфлацията е временна

МВФ повишава очакванията си за инфлацията през 2021 г., но посочва, че настоящите скокове в цените отчасти са резултат от механични базови ефекти от ниските цени на стоките от миналата година. Освен това цените са се увеличили поради възможните преходни несъответствия между търсенето и предлагането. Пример за това са тези на контейнерите за товарни превози, които са се повишили значително от средата на 2020 г., уточнява МВФ.

На фона на засилващото се глобално възстановяване цените на петрола са очаква да се повишат с близо 60% над ниската база през 2020 г. Курсът на ненефтените суровини вероятно ще се повиши до близо 30% над нивата от 2020 г., което отразява особено силно увеличение на цените на металите и храните.

В повечето случаи инфлацията трябва да отслабне до предпандемичните си граници през 2022 г. Очаква се обаче тя да остане повишена до 2022 г. при някои от развиващите се пазари и развиващите се икономики, свързани отчасти с продължаващия натиск върху цените на храните и изоставането от по-високите цени на петрола за вносителите.

Подкрепи Economic.bg