МВФ повиши прогнозата си за цената на петрола през 2020 г.

Стабилизирането на петролния пазар помогна за повдигането на настроението на инвеститорите

МВФ повиши прогнозата си за цената на петрола през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за средните цени на петрола за 2020 и 2021 г. В юлския доклад на финансова организация „Перспективи за развитие на световната икономика“ е записано, че за тази година средната цена на нефта ще бъде 36.18 долара за барел, а за догодина – 37.54 долара/барел.

За сравнение, в априлския си доклад експертите на МВФ прогнозираха, че средната цена за тази година ще е 34.80 долара, а за догодина – 36.40 долара/барел.

Въпреки повишението на прогнозните цени на „черното злато“ за тази година с 4%, а за догодина – с 3%, те остават много под средната стойност, постигната на световния пазар миналата година – 61.39 долара за барел. Според авторите на доклада „кривите на петролните фючърси показват, че цените, както се и очаква, ще се повишат до 46 долара за барел, но въпреки това ще останат с около 25% по-ниски от средния показател за 2019 г.“

Припомняме, че средните прогнозни цени на петрола, изчислявани от МВФ, се вземат от средното аритметично на цените на три основни сорта – Brent, Dubai Crude и WTI.

От юлския доклад на МВФ става ясно още и че „стабилизирането на петролния пазар помогна за повдигането на настроението“ на инвеститорите.

Коментари: 0