МВФ предвижда още по-дълбока рецесия

Евентуално възобновяване на търговската война между САЩ и Китай може да усложни възстановяването от пандемията

МВФ предвижда още по-дълбока рецесия

Снимка: Economic.bg/Архив

2987 ~ 2 мин. четене

За преразглеждане на глобалните икономически прогнози даде сигнал управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя предупреди, че евентуално възобновяване на търговската война между САЩ и Китай може да усложни и забави възстановяването от пандемията, предава Reuters.

По време на онлайн събитие на Европейския университетски институт Георгиева заяви, че последните икономически данни за много страни са под вече песимистичната прогноза за свиване от 3% на световната икономика през 2020 г.

„Без незабавни медицински решения съществуват и по-неблагоприятните сценарии за някои икономики. Неизвестността за поведението на този вирус замъглява хоризонта за прогнози“, заяви Георгиева.

Според априлската прогноза на МВФ за свиване от 3% на световната икономика, тя ще отбележи най-бързия си спад след Голямата депресия през 30-те години. Прогнозата на МВФ е, че ще последва частично възстановяване през 2021 г., но институцията предупреждава, че резултатите могат да бъдат много по-лоши, в зависимост от хода на пандемията.

Американската икономика - най-голямата в света - беше особено силно засегната от ограничителните мерки срещу разпространението на вируса. Данните на правителството на САЩ в петък показаха, че нивото на безработица нараства до 14.7% през миналия месец. Белият дом заяви, че безработицата може да достигне 20% през май.

Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще накаже Китай за неуспеха в овладяването на вируса чрез налагане на нови тарифи и в петък заяви, че може да прекрати постигнатата търговска сделка през януари с Китай - т.нар. „първа фаза“. Това се случи часове след като представители на Китай и САЩ обсъдиха прилагането на сделката. Според източници на Reuters обещаните от Китай покупки на американски стоки са далеч зад темповете, необходими за постигане на целта за първата година от увеличение на вноса в размер на 77 млрд. долара спрямо нивото от 2017 г.

„Възвръщането на световната търговия бе изключително важно за осигуряването на глобално икономическо възстановяване. Без нея разходите нарастват, доходите намаляват и ние ще бъдем в не особено сигурен свят“, допълни още Георгиева.

По нейни думи МВФ вече е предоставил спешно финансиране на 50 от 103-те страни, които са поискали помощ.

Коментари: 0