МВФ намали прогнозата си за ръст на икономиката

Институцията обобщи защо перспективите пред глобалната икономика остават бавни

МВФ намали прогнозата си за ръст на икономиката

Снимка: БТА

648 ~ 3 мин. четене

Международният валутен фонд (МВФ) сви очакванията си за растежа на световната икономика в следващите години, предава Reuters, уточнявайки, че причината се крие в забавянето на ключови пазари като Индия. 

Според институцията сделката между САЩ и Китай все пак е знак, че търговията и производството може скоро да изплуват от дъното. Миналата година растежът на глобалната икономика удари дъното, регистрирайки едва 2.9% увеличение – най-ниското темпо на растеж от финансовата криза преди едно десетилетие.  

През октомври МВФ прогнозира ръст от 3.4% през 2020 г., но сега намали очакванията си до 3.3%. По-слаби са очакванията и за 2021 г. – предходната прогноза бе за ръст от 3.6%, но вече е за 3.4%. 

Прогнозите на МВФ за забавяне на световната икономика отразяват промените в очакванията на световната институция за някои страни като Индия, където вътрешното търсене се забави по-рязко от очакваното на фона на свиване на кредитите и стреса в небанковия сектор.

Мрачното становище на МВФ, начело на който е Кристалина Георгиева, отразява и социалните вълнения в Чили, както и слабостите в инвестициите в Мексико.

Фондът добавя, че успокояването на напрежението между САЩ и Китай, което се отрази на брутния вътрешен продукт в целия свят, ще засили пазарните настроения на фона на признаците, че търговията и производството намаляват.

„Тези ранни признаци на стабилизация могат да продължат и евентуално да засилят връзката между все още еластичните потребителски разходи и подобрените бизнес разходи“, заявява МВФ.

Фондът посочи несигурността по отношение на тарифите и негативните му ефекти върху инвестициите в бизнеса като най-голям фактор за ограничаване на растежа.

Напредък за Китай, но не и за САЩ

Предпазливите виждания на Фонда са, че няма да има допълнителни пламъци в напрежението между САЩ и Китай и че Великобритания ще излезе навреме от Европейския съюз в края на януари.

МВФ увеличи с 0.2 пр. пункта прогнозата си за растеж на Китай за 2020 г. до 6% благодарение на намаление и отмяна на тарифите на САЩ върху китайски стоки. Институцията обаче очаква забавяне в растежа на БВП на САЩ за 2020 г. с 0.1 пр. пункт до 2% спрямо прогнозата си от октомври заради избледняване на стимулиращите ефекти от намаляване на данъците през 2017 г. и паричното облекчаване на Федералния резерв.

Прогнозата за растеж в еврозоната също намалява с 0.1 пр. пункта от доклада през октомври до 1.3% за 2020 г. Причината за това основно се дължи на слабото производство на Германия и забавяне във вътрешното търсене в Испания.

За Индия МВФ понижи най-съществено прогнозата си за растеж – с 1.2 пр. пункта до стойност от 5% за 2020 г. заради вътрешната кредитна криза. Монетарните и фискални стимули се очаква да повишат растежа на БВП в страната през 2021 г. до 6.5%, въпреки че това би било намаление с 0.9 пр. пункта от октомврийската прогноза.

„Лоши оценки“ от МВФ за следващите години получават още Чили и Мексико, чийто икономически растеж се очаква да бъде в размер на едва 1% в сравнение с прогнозата за 1.3-процентов ръст за страната от последния доклад на МВФ.

МВФ не смята, че светът е застрашен от рискове по оста САЩ-Китай, но признава, че съществуват и други заплахи. „Увеличаване на геополитическото напрежение, основно между САЩ и Иран, може да наруши глобалното предлагане на петрол, да влоши нагласите и да отслаби вече несигурните бизнес инвестиции. Освен това засилването на социалните вълнения в много страни, което от своя страна отразява в някои случаи ерозията на доверието в установените институции и липсата на представителство в управленските структури, би могло да наруши дейността, да усложни усилията за реформи и да отслаби бизнес нагласите, като повлече растеж по-нисък от прогнозирания“, заявява МВФ.

Коментари: 0