МВР: Няма заплаха от терористичен акт за страната ни

Потвърдено е трето ниво /ниско/ на заплаха от Закона за противодействие на тероризма

МВР: Няма заплаха от терористичен акт за страната ни
416 ~ 2 мин. четене

Към момента няма непосредствена заплаха от терористичен акт за страната ни.Това стана ясно след заседание на Националния оперативен щаб в Министерството на вътрешните работи, ръководен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Службите са направили анализ и оценка на рисковете, включително за заплахата от терористичен акт, съобщават от ведомството.

Според доклада е потвърдено нивото на заплаха по чл.19 от Закона за противодействие на тероризма – трето ниво /ниско/.

Потвърдено е нивото на готовност по чл.20 от Закона за противодействие на тероризма – „зелена степен“ – постоянна готовност, и „жълта степен“ – за службите, както и по отношение на транспортната инфраструктура Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани.

Информация за решенията на щаба ще бъде изпратена официално на президента на Република България, на министър-председателя и на председателя на Народното събрание.

До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани във връзка с терористичната атака в Манчестър, съобщават от Министерство на външните работи. 

Българското посолство в Лондон продължава да бъде в постоянен контакт с местните власти и внимателно следи ситуацията. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, които може да са били засегнати при нападението, могат да го направят на следния телефон на българското посолство в Лондон:

От Обединеното кралство: 020 7581 3144

От България: 00 44 20 7581 3144

Също така информация може да се получава и на горещата линия, която беше разкрита от полицията в Манчестър:

При избиране от Обединеното кралство: 0161 856 9400

При избиране от България: 00 44 161 856 9400

Подкрепи Economic.bg