Мярката „60/40“ ще действа до 30 септември с нов дизайн

Правителството се похвали, че със 115 млн. лв. е успяло да спаси 150 хил. работни места

Мярката „60/40“ ще действа до 30 септември с нов дизайн

Снимка: Economic.bg

2996 ~ 2 мин. четене

Мярката в подкрепа на запазване на заетостта в затруднения български бизнес "60/40" ще продължи да действа до 30 септември. От 1 юли тя ще е с нов дизайн - с разширен обхват на фирмите, които могат да се възползват от нея и с нови, по-леки изисквания. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) днес, на което социалните партньори се съгласиха на новия модел.

Продължаването на помощта е подкрепено и от работодателите, и от синдикатите, обясни вицепремиерът Марияна Николова и добави, че социалните партньори имат бележки към промените в Постановление 55.

Новият дизайн разширява обхвата на секторите, които могат да кандидатстват, но акцентът ще е върху работниците в секторите хотелиерство и ресторантьорство и сезонните работници. Предложението, което трябва да бъде прието от Министерски съвет беше представено от социалния министър Деница Сачева. 

В сектор "Здравеопазване" всички, които нямат договор с осигурителната каса, ще могат да кандидатстват за компенсации, ако отговарят на условията. С новия дизайн на мярката ще могат да се възползват лекари по дентална медицина и други дейности по хуманно здравеопазване, като например кръвни банки и тъканни банки. Новият обхват включва и различни учебни центрове в сектор "Образование".

Средства няма да се изплащат за работници в селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, както и държавно управление.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуряват за 2020 г., но има условие да си ги декларирали като дължими. Те обаче трябва да нямат дължими данъци и осигуровки към 31 декември 2019 г.

„Продължаваме, както и досега, да изплащаме 60% от осигурителния доход, но за месец май 2020 г.“, каза Сачева. По настоящия дизайн на мярката 60/40 са изплатени 114.7 млн. лв. и с тях е  запазена заетостта на около 150 хил. души.

Друго предложение в постановлението е срокът за обработката на документите за помощта да се удължи от 7 на 10 дни заради големия обем работа.

Според Васил Велев от АИКБ удължаването ще спомогне за запазване на заетостта за следващите три до шест месеца. „Надяваме се от месец септември да започне бавно възстановяване и ръст на заетостта“, каза той и добави, че ако това не се случи има уверение, че ще се мисли за удължаване срока на мярката.

Сачева потвърди, че при необходимост мярката може да бъде удължена до края на годината, но след анализ на икономическите показатели. „Ако се наложи удължаване тя ще бъде много по-таргетирана за конкретни сектори, които продължават да имат затруднения“, каза министърът.

Сачева каза още, че към 25 юни общият брой на хората без работа е 277 хил. души. По думите ѝ през последните дни има тенденция повече хора да намират работа, отколкото да губят работа като средно 2000 души на ден намират ново работно място.  

Подкрепи Economic.bg