Като с магическа пръчка Мъск изстреля неизвестна криптовалута с 1000%

През последните месеци мемекойните с Шиба Ину са във вихъра си

Като с магическа пръчка Мъск изстреля неизвестна криптовалута с 1000%

Снимка: БТА

29921 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Способността на Илон Мъск да движи пазарите е несравнима, този път „магичните“ му сили поведоха нова неизвестна криптовалута с почти 1000% нагоре. Достатъчно бе ексцентричният милиардер да публикува в Twitter снимка на спящо куче, придружена от краткия текст „Флоки пристигна“.

 

Постът доведе до поскъпването на няколко мемекойна, родени като меташега на шеговитата криптовалута Доуджкойн. Повод за публикацията на Мъск тази седмица бе простичката новина, че се е сдобил с ново куче. Но не какво да е – а порода Шиба Ину (каквото е изобразено доуджкойна) и на име Флоки (както се нарича една от появилите се по-късно валути покрай мемето с Шиба Ину).

Публикацията на Мъск бе достатъчна, за да повиши цената на криптовалутата Floki с 958.09% в рамките на 24 часа. За ден курсът на токена скочи до 0.000000005961 долара за брой, по данни на CoinMarketCap. Бързо обаче последва поевтиняване и към момента една монета се търгува за 0.00000002216 долара.

Манията по мемекойните с Шиба Ину започна с интереса на Мъск към доуджкойн. Криптовалутата води началото си още от 2013 г., когато нейните създатели я стартиран на шега покрай бума на дигиталните монети. Били Mapĸyc и Джaĸcън Πaлмъp стъпват vyrhu кодa на битĸoйн, който доразработват. Зa cимвoл нa cвoя тoĸeн избиpaт ĸyчe Шибa Инy, което по онова време е пoпyляpeн мeм. Имeтo Dоgесоіn изпиcвaт пpeднaмepeнo гpeшнo – „dоgе” вмecтo „dоg” (ĸyчe).

Надали мнозина са обръщали внимание на доуджкойна, преди Мъск да започне да туитва за него. Цената започна да расте през януари тази година, а през пролетта вече се търгуваше за близо 0.80 долара. След това пое надолу и в момента се търгува за около 20 цента.

Междувременно се нароиха още мемекойни, базирани на породата Шиба Ину и новината, че самият Мъск си купува такова куче.

Действията на милиардера, включително чрез инвестицията на Tesla в биткойн и последвалия отказ на компанията да използва валутата като разплащателно средство, ставаха повод за резки колебания на целия криптопазар. Това породи притеснения, че наглед незначителните Twitter публикации на един човек могат да дестабилизират средата.

Подкрепи Economic.bg