Пазарът на офис площи започва плахо възстановяване

Варшава, Прага и Будапеща са сред първите европейски столици от ЦИЕ, които регистрират високи нива на активност

Пазарът на офис площи започва плахо възстановяване

Снимка: Красимир Свраков

548 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Пандемията оказа негативно въздействие върху пазара на офис площи. Повече от компаниите преминаха към дистанционен модел на работа с оглед на това да предпазят служителите от заразяване. Така търсенето на офис площи намаля значително през изминалата година, а много бизнес сгради останаха празни. Високият брой на ваксинирани в Европа дава надежда, че пазарът ще се възстанови. Такова плахо възстановяване вече се наблюдава в няколко европейски столици – Варшава, Прага и Будапеща, сочи доклад на Colliers, който разглежда тенденциите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Над 1.1 млн. кв. м. модерни офис площи са наети в столиците на 15-те държави от ЦИЕ само през първата половина на 2021 г. Експерти прогнозират, че тези нива ще се увеличат още до края на годината. Във Варшава е регистрирано най-високо ниво на активност, следвана от Прага и Будапеща. Секторът на бизнес услугите продължава да генерира високи нива търсене от страна на наемателите и представлява един от най-големите работодатели в региона.

Новото предлагане на офиси възлиза на малко над 640 хил. кв. м., а в процес на активно изграждане са още 2.2 млн. кв. м., които предстои да бъдат завършени през следващите 2-3 години.

Търсенето в София също се увеличава

Проучването показва, че и в София се регистрират по-високи нива на търсене през първите шест месеца на 2021 г. Засилващият се интерес се доказва и от обемът на сключените сделки, който е с около 6% по-висок от първото полугодие на 2019 г. Секторът на бизнес услуги продължава да бъде двигателя на офис площи. Доказателство за това е, че 73% от всички регистрирани сделки са именно с тези компании.

Най-висок процент свободни офис площи в края на първото полугодие на 2021 г. се регистрира в Сараево (30%), Тирана (16.5%) и София (16%) в резултат на завършването на големи обеми нови офис площи спрямо размера на тези пазари. Най-ниските нива на този индикатор са в Любляна (4%), Загреб (5%) и Талин (7.3%), сочат данните от проучването.

Бизнес услугите – източник на преки чуждестранни инвестиции

За много страни от ЦИЕ, бизнес услугите се превърнаха в един от водещите източници на преки чуждестранни инвестиции и един от най-големите сектори по отношение на заетостта, който към момента се оценява на над 1 млн. души. Експерти прогнозират, че тенденциите ще продължават за напред. Основен движещ фактор е работната сила в региона, която е добре образована.

Офисът като социални среда

Проучването сочи, че повечето компании вече залагат на по-добро брандиране, но и планират пространства за отдих и алтернативни работни места. Така се стремят да създават усещане за екипност и чувство за принадлежост, което цели връщането на служителите в офисите.

Подкрепи Economic.bg