На 7 май отбелязваме Деня на радиото и телевизията

Навършват се 122 години от изобретението на Александтр С. Попов

На 7 май отбелязваме Деня на радиото и телевизията
1136 ~ 1 мин. четене
Днес се навършват 122 години от изобретяването на уред за безжично предаване и приемане на информация. По-късно 7 май е приет за международен Ден на радиото и телевизията. 

На тази дата през 1895 г. на заседание на Руското физико-химическо общество в Санкт Петербург  руският учен Александър С. Попов демонстрира за първи път изобретения от него уред за предаване и приемане на информация по електрически път на големи разстояния без проводник, припомня БГНЕС. 

Първоначално устройството е имало кохер и електрически звънец с чукче, с което са приемани сигнали по морзовата азбука. Историята разказва как от една зала в университета Попов изпратил в друга думите „Хайнрих Херц”, които председателят на дружеството възпроизвел на черната дъска. 

През 1899 г. включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите, а през 1899 г. създава първата радиовръзка с практическо значение. В България се отбелязва от 1945 г. като Ден на радиото, а от 1968 г. - като Ден на радиото и телевизията.

Подкрепи Economic.bg