На международните пазари има съмнения за стабилността на еврото

Единната валута реагира и се потопи спрямо щатския долар

На международните пазари има съмнения за стабилността на еврото

Снимка: БТА

На вниманието на пазарните участници беше решението на ЕЦБ да запазят лихвите на текущото си ниво от 0.00%, което не породи изненада на пазара, докато половин час по-късно на пресконференцията, Марио Драги съобщи, че до средата на 2019 година ще задържат лихвените нива без промяна. Новината породи съмнения за стабилността на единната валута, която се потопи с повече от две фигури спрямо щатския долар.

Спадът на еврото и новината, че до края на годината се очаква прекратяване на програмата за изкупуване на активи, насочи вниманието към рисковите активи, което изпрати европейските борси на зелена територия. Бенчмаркът DAX напредна с 1.68% до 13107.10 пункта, докато FTSE 100 добави 0.81 на сто към стойността си.  Основният индекс във Франция CAC 40 се изкачи до 5528.46 пункта. В Щатите технологичният индекс Nasdaq достигна до исторически връх, преминавайки над 7761 пункта. Едни от най-добре представилите се компании бяха Facebook, на който акциите също поскъпнаха до исторически максимум, Netflix и Alphabet.

Индексът S&P 500 се изкачи с 0.25% до 2782.49 пункта, след като акциите на Twenty-First Century Fox поскъпнаха с 2.1 процента. Спадът в банковия сектор повлече целия индекс Dow Jones, който се раздели с 1/10 и завърши деня при ниво от 25175.31 пункта. В изминалия ден цената на златото достигна до едномесечен връх при цена от 1302.20 долара за тройунция, докато среброто поскъпна с 0.78% до $17.17.

При търговията с петрол преобладаваха смесени настроения, след като  суровината остана под натиск заради големия добив на нефт от страна на САЩ. Седмица по-рано преди заседанието на OPEC сорта Брент поевтиня с 0.74% до 75.93 долара за барел, докато щатският лек суров петрол повиши стойността си с 0.61% до $67.03.

Основен лихвен процент - Япония

Главното събитие през последния ден от търговската седмица беше решението на Централната банка на Японоя да запази основния лихвен процент на текущото отрицателно ниво от -0.10%.

Ollie's Bargain Outlet


Фирмата притежава верига с повече от 250 магазина и лоялни клиенти, което е една от причините акциите на и да се движат в устойчив възходящ тренд. За първото тримесечие на годината финансовите отчети показаха ръст на нетните продажби с 21% и ръст на  коригираната печалба на акция (adjusted EPS) от 64%. Възможно ниво за покупка е при пробив над зоната на съпротива около $75.50. При пробив под тренд линията ще очакваме корекция и отскачане от 50 дневната средна, което също ще ни даде сигнал за покупка.

EUR/USD

След заседанието на ЕЦБ, на което запазиха лихвите на 0.00%, последва силно разпродаване на единната валута. Инвеститорите изгубиха увереност в еврото, въпреки изказването на председателя на ЕЦБ, че очакват в края на годината да прекратят програмата за изкупуване на активи. Очакваме котировките да паднат под 1.16, но при подкрепа от пазара и връщане на загубите е възможно да се влезе в дълга позиция при поскъпване над 1.1750.

Oil UК

На 4 часова графика петрола сорт Брент се търгува в рейндж около 50 периодната средна между нивата 75.30 – 77.40 долара за барел. Възможно е подвижната средна да не успее да задържи низходящия натиск от пазара, при което цената да пробва да поевтинее към локалния минимум. Предлагаме да се използват граничните стойности на рейнджа за влизане в позиция спрямо посоката на движение.

S&P 500

Широкият индекс получи подкрепа, след като достигна до 50 периодната средна. Възстановяването на възходящото движение имаше за цел да достигне до нов максимум, но се забелязва отслабване на движението. При формиране на обръщаща свещ и последвало понижение под периодната средна може да се продаде индексът с цел формиране на корекция към 2600 пункта.

...

Коментари: 0