На първо четене: ГЕРБ и ДПС опростиха 8 млн. лв. дългове на мюфтийството

На цялото общество се показа, че ДПС командва парада в България, че без ДПС нищо не става, коментира Валери Симеонов

На първо четене: ГЕРБ и ДПС опростиха 8 млн. лв. дългове на мюфтийството

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

На първо четене парламентът одобри амнистия на неплатените публични задължения на вероизповеданията в България. Те се освобождават от плащанията на публични вземания с главниците, лихвите и разноските по тях към дата 31 декември 2018 г. Така се опрощават 8 млн. лв. на дългове на мюфтийството. 

Измененията в Закона за вероизповеданията, внесени от Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Мустафа Карадайъ (ДПС), бяха приети със 109 гласа "за", 24 "против" и 3 "въздържал се".

За промените в закона се обявиха твърдо против от „Обединени патриоти”, които призоваха ГЕРБ да преосмислят подкрепата си за законопроекта, защото се създавало усещането, че едно вероизповедание в България е фаворитизирано. Става въпрос за Главното мюфтийство като според Искрен Веселинов от ВМРО голяма част от тези задължения, които се предвижда да му бъдат опростени, са за осигуровки.

Павел Шопов от „Атака” коментира, БСП да престанат с демагогията и добави, че бяха в пленарна зала, щеше да се осуети приемането на този закон.

Отново сме поставени в ситуация Народното събрание да бъде рекетирано от една парламентарна група, в случая групата на ДПС, коментира Валери Симеонов. По думите му опростените на мюфтийството 8 милиона лева са „напълно във възможностите на ДПС и на кръговете от фирми да си ги осигурят и да си ги заплатят". "Става въпрос за нещо друго - трябва да бъде показано на цялото НС, на цялото българско общество, че ДПС командва парада в България, че без ДПС нищо не става, че ДПС поставя условия, а всички останали трябва да ги изпълняваме, коментира Симеонов. Той призова ГЕРБ "да не се връзват на тази въдица", даже и заради дребните сметки за моментно гарантиране на мнозинство, на кворума.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов апелира да не делят българите на мюсюлмани, християни или други религии. Нека не се заиграваме с етническия мир, призова той. Цветанов обясни, че с този законопроект се опитват да дадат точно тази стабилност на държавата и на вероизповеданията. Никой по никакъв начин не е оказвал някакъв рекет, за да сложа подписа си и да гласувам днес за законопроекта, посочи той.

С новите изменения в Закона за вероизповеданията се цели прецизиране на някои разпоредби относно възможността за предоставяне на държавна субсидия на задграничните епархии на Българската православна църква (БПЦ) и на българските православни църковни общини в чужбина и по отношение на максималните размери на основните месечни заплати на свещенослужителите и служителите на религиозните институции. За осигуряване изпълнението на последните промени в закона, влезли в сила след приемането на държавния бюджет, се предвижда Министерският съвет да определи за 2019 г. държавни субсидии за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание, разпределени на БПЦ и на Главното мюфтийство.

Коментари: 0