На пазара в Германия ще се появи електрическа детска количка

Количките ще се управляват чрез приложение на смартфона на родителя и ще са на цена между 2000 и 2500 евро

На пазара в Германия ще се появи електрическа детска количка

Снимка: Emmaljunga

Автор: Ирина Илиева
Детските колички с електродвигател са най-новото изобретение за заможни родители в Германия. Луксозните возила за бебета ще се свързват към смартфона на собственика посредством приложение, а шведският производител Emmaljunga обещава пълен контрол над "превозното средство".

Компанията е изобретила и детско столче за кола, което позволява на родителите лесно да следят какво прави детето по време на път, пише немското издание WELT.

NXT90e е името на иновативната детска количка, която трябва да бъде на германския пазар най-късно до началото на 2020 г. Моделът е оборудван с два електродвигателя, които улесняват придвижването и спирането под наклон. Освен това те предотвратяват, с помощта на двигателна спирачка, неконтролируемото придвижване на количката под наклон. Имобилайзер ще се използва като защита срещу кражби.

Технологичният партньор на шведската фирма е германската Bosch, която доставя 18-волтови батерии за NXT90e, включително модула Bluetooth и сензорната система. Тези сензори, които се използват и в смартфоните, измерват скоростта и ускорението на количката и оценяват повърхността, по която се движи.

Количките се задвижват с акумулаторна батерия и могат да изминат 15 километра с едно зареждане. Чрез приложението може да се контролира скоростта, като са възможни три степени. Отново чрез смартфона може да се активира алармата, например ако количката е паркирана пред магазин. Приложението също записва и данни за движението.

Но новите колички засега са достъпни само за заможните родители. Когато Emmaljunga показа прототипа си за първи път по време на изложението за детски стоки Kind + Jugend през есента на 2018 г. в Германия, беше спомената цена в диапазон от 2000 до 2500 евро. За сравнение, класическата детска количка в страната струва средно между 400 и 500 евро. А след като моделите наберат популярност, цената им ще падне, смятат експерти в областта.

Вече има и конкуренция при електрическите модели на детски колички от китайският производител Cybex, който представи своя E-Priam. Компанията предлага модел с електрическо задвижване със скорост до 6 км/ч. 

Други бебешки и детски продукти също стават дигитални. Например, някои производители оборудват детски седалки с функции за разпознаване на заетостта на седалката и алармени функции. Новата технология ще известява родителите, които са забравили детето си в колата. Работи се и по система, която да следи температурата, сърдечните тонове и дишането на детето, а данните ще излизат директно на смартфона.

Родителите все по-често купуват модернизирани продукти за своите деца. Пазарните изследователи от Interconnection Consulting от години съобщават за увеличението в продажбите на детски столчета и колички. През 2018 г. в Германия са продадени почти 838 000 детски колички, както и около 2.5 млн. детски столчета за кола.

Най-големите движещи фактори за растеж бяха така наречените реборди, т.е. автомобилни седалки, обърнати назад съобщава търговската асоциация Spielwaren (BVS), която оценява разходите продукти и оборудване за деца между нула и три годишна възраст през 2018 г. на около 2.5 млрд. евро. Това е около 1084 евро на дете годишно.
Коментари: 0