Националният план за възстановяване – ту се внася, ту не

Томислав Дончев посочи, че кабинетът в оставка ще поиска противоречива предварителна оценка на плана от ЕК преди да го изпрати официално

Националният план за възстановяване – ту се внася, ту не

Снимка: Красимир Свраков

544 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Националният план за възстановяване от коронакризата, който прикова вниманието на българските политически сили в последните седмици, все пак може и да не бъде изпратен тази седмица, както обяви премиерът в оставка Бойко Борисов днес. Това стана ясно от коментара на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, който ръководеше изготвянето на въпросния проект. Дончев разясни в парламентарна бюджетна комисия днес, че той вероятно ще бъде одобрен утре, по време на заседание на кабинета в оставка, но след това ще бъде поискана предварителна оценка на плана от Европейската комисия.

Национален план за възстановяване

Такава оценка, по думите на Дончев, засега не е искана, но ще отнеме около 2-3 седмици. Тя всъщност не е задължителна, а статутът ѝ е на препоръка. Този коментар от страна на все още действащия представител на властта стана обект на негодувание в комисията от останалите политически сили, като всички те обявиха позиция, че не искат планът да преминава тази стъпка, а направо да бъде изпратен официално в Брюксел.

На въпроса на БСП откъде Дончев знае колко време ще отнеме тази оценка, след като никоя държава членка все още не я е поискала, отговор не бе получен.

От БСП също така заявиха, че на парламентарното заседание в сряда ще бъде предложено да се гласува решението Народното събрание да задължи правителството да изпрати плана в Брюксел.

Дончев още веднъж посочи, че планът е в напреднала фаза, с висока степен на съгласуваност с ЕК. По негови думи още 17 държави членки са „където е и България“, а четири са представили на ЕК само „структура на плана и са по-назад“.

Според него „сценарият Планът да бъде изпратен в ЕК, а после върнат за доработка не е добър, защото процедурата по ревизия на плановете е сложна и тромава“. Така бе аргументирано искането му планът да претърпи въпросната оценка. В същото време обаче Дончев посочи, че не очаква изненади от ЕК, като „може би има нужда от още детайлизиране по един или два проекта от плана“.

Този план многократно е бил разглеждан, каквото може по него е направено, тогава защо ще му искаме оценка“, попитаха реторично от ДПС, намеквайки, че след като никой не е поискал такава, сигурно не е случайно.

По повод коментарите на някои политически сили, че изготвеният план не е достатъчно добър, Дончев обясни, че създаването на изцяло нов проект ще отнеме 6-7 месеца, а при отделни значими промени и при мобилизация на администрацията такива могат да се направят и за 2-3 месеца. Дали това ще забави реалното изплащане на средствата от Брюксел, Дончев каза, че не може да отговори.

По време на заседанието на комисията към вицепремиера бяха отправени и критики, че правителството в оставка не иска да се възползва от достъпа до нисколихвените заеми, които ЕК предоставя. Дончев обясни, че България ще получи огромна сума от Европейския съюз чрез фонда за възстановяване и устойчивост и това е близо до „абсорбационния капацитет“.

Ако средствата се увеличат прекалено много, ще се влезе в режим на просто усвояване“, заяви Дончев.

Коментари: 0