Над 1 млрд. души по света са без документ за самоличност

Биометричните технологии могат да помогнат те да имат достъп до базови услуги като здравеопазване

Над 1 млрд. души по света са без документ за самоличност
692 ~ 2 мин. четене
По света около 1.1 милиарда души не могат да докажат своята самоличност с никакъв документ. Те нямат лични документи - нито паспорт, нито документ за раждане, нито банкова карта. И в резултат на това не могат да получат достъп до основни услуги, като например здравеопазване.

Повечето от тези "невидими граждани" живеят в Африка и Азия, а една трета са деца, според Световната банка. Но базираната в Обединеното кралство стартираща компания Simprints се опитва да им помогне, разказва CNN.

Simprints прави преносими четци за пръстови отпечатъци за благотворителни организации по целия свят. Работи с благотворителни организации в Кения, за да осигури дигитални здравни досиета за хора в по-бедни общности, които нямат официални документи.

На всеки човек, чийто пръстов отпечатък е сканиран, алгоритъмът създава уникален идентификационен номер, който може да бъде свързан с неговото здравно досие. Така здравните работници имат достъп до информацията и актуализират здравните досиета, като използват приложение на мобилен телефон или таблет.
"Биометричната технология дава възможност на много благотворителни организации да прескочат компютърно базираните системи и да преминат направо от хартиена към мобилна система", казва един от съоснователите на Simpins - Александра Григоре, пред CNN.

След като някой от хората без документи успешно се регистрира, той може лесно да посети лекар - който пък от своя страна може да получи достъп до цялата медицинска история на пациента по електронен път.

Въпреки че това е революция в здравеопазването в развиващите се страни, сканирането с пръстови отпечатъци не е най-новият или най-технологично напреднал биометричен инструмент. 

Днес технологичните компании се състезават да намерят нов универсален идентификатор, който ще замени нуждата от пароли и ще промени нашето цифрово съществуване. Скоро лицето ви, ириса или дори сърцето ви биха могли да бъдат използвани за извършване на плащания, отключване на входната врата или достъп до вашите имейли.
Подкрепи Economic.bg