Над 2 млрд. лв. ще струва цялостното изграждане на канализация в столицата

Общината се подготвя за кандидатстване за голям ВиК проект на стойност близо 400 млн. лв

Над 2 млрд. лв. ще струва цялостното изграждане на канализация в столицата
Автор: Вероника Тонева
За цялостното изграждане на канализация в София са необходими над 2 млрд. лв. по предварителни разчети на експертите и то без средствата за отчуждаване. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на форум за инвестиции във ВиК сектора, организиран от Българска асоциация по водите (БАВ) и Камарата на строителите в България (КСБ). Тя допълни, че общината може да разчита на 800 млн. лв. до 2025 година – от евросредства, собствен бюджет и други източници. 

„На финала сме на разработването на Регионалното прединвестиционно проучване, което е необходимо, за да кандидатстваме за максималния размер на средства по „ОПОС 2014 -2020“, който е 400 млн. лв.“, уточни Фандъкова. 

Общо 16 административни области имат възможност да кандидатстват за еврофинансиране, а първото и основно условие е ВиК дружествата на съответните места да бъдат консолидирани. Освен Столична община, през миналия програмен период на територията на Смолян е извършено прединвестиционно регионално проучване и градът вече кандидатства за европейско финансиране за проект на стойност 70 млн. лв.

„Към момента за останалите 14 територии Регионалното министерство разработва прединвестиционните проучвания“, заяви инж. Иванка Виденова, директор на Дирекция „Водоснабдяване и канализация“ в МРРБ. Тя обясни, че за 13 от тези области са вече готови предварителните проучвания и от ресорното министерство са подготвили и изпратили документи на ВиК дружествата по териториите. Повечето от проектите ще бъдат на стойност под дефинираната от Оперативна програма „Околна среда“, т.е те няма да се одобряват от Европейската комисия, а ще бъдат разглеждани в България. 

От МРРБ уточниха, че само проектът в Бургас, който е по-голям като финансиране, ще трябва да бъде одобряван в Брюксел. 

„Ще бъдат реализирани водопроводи над 800 км, реконструкция на канализация, нови пречиствателни станции за отпадъчни води, както и разширение и реконструкция на съществуващи. Започваме работа и по пречиствателни станции за питейни води“, обясни инж. Виденова. 

В рамките на този програмен период ще бъде изградена и нова пречиствателна станция в Шумен, за която ВиК операторът вече е обявил обществена поръчка.
Коментари: 0