Над 200 хиляди младежи у нас са извън пазара на труда

От трайно неработещите голяма част са се отдръпнали в малки градчета и села и трудно са засичани от статистиката

Над 200 хиляди младежи у нас са извън пазара на труда
1616 ~ 2 мин. четене
От 1 169 398 младежи на възраст от 15 - 29 г. в България, неактивни на пазара на труда са 203 475. Това заяви днес по време на брифинг Златка Господинова, координатор на проекта „Компас - активиране на пазара на труда”, предаде БГНЕС. 

Не сме най-зле в ЕС по отношение на пазара на труда, особено, когато е свързан с проблема застаряващо население, подчерта Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Според него държавата с най-застаряващо население е Германия, следвана от Италия и България. 

Законодателството ни трябва да има допълнителна адаптация, за да отчете застаряващото население, смята той. Продължава и „пуническа война” между работодателите и образователната система, защото първите твърдят, че образованието не ги задоволява с кадри с нужната квалификация, а образователните институции отричат и възлагат по-голяма отговорност на работодателите, напомни Нейков. 

У нас нараства броя на неактивните хора, които нито учат, нито работят. Допреди 5-6 години тази цифра по Евростат беше 180 000 души, а днес те са 60 000. Вероятно има някаква грешка, защото това би означавало революция в позитивен смисъл, независимо, че безработицата у нас е под средната за ЕС, подчерта Нейков.

От трайно неработещите голяма част са се отдръпнали в малки градчета и села и трудно са засичани от статистиката. 

Все още не работи в България един важен инструмент - възможността да бъдат признати умения, които са придобити по нестандартен път. Такива хора по различен път са се квалифицирали в различни занаяти по неформален начин, но системата не признава техните знания и опит. Подходяща институция имаме - специализирана агенция, както и нормативна уредба и ако успеем да приобщим тези хора, ще имаме успех на пазара на труда, смята Нейков. 

Цел на проекта „Компас - активиране на пазара на труда”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси” и съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ, е активиране и интеграция на младежи между 15-29 г., които не са в процес на образование или обучение и активиране им на пазара на труда минимум на 66 лица от целевата група с предоставяне на пакет услуги по места в областите, продължи презентацията си Златка Господинова. 

Минимум същата бройка лица ще преминат мотивационни обучения за активно търсене на работа с 10-дневни обучения с включени стипендии. А 50 лица от целевата група ще продължат участието си в обучение по дигитална компетентност, а накрая ще получат сертификат. Ще се осигури и субсидирана заетост на 50 младежи от целевата група за период от 2 месеца като те ще бъдат наети от Балканския институт по труда и социалната политика на 4-часов работен ден като анкетьори с осигурен трудов договор и въвеждащо ориентиране в работата.

Обучителят Борислава Борисова представи снимков материал на историите на отделни участници в проекта от Криводол. Особено сред представители на ромската общност- младежи, които в началото не са имали никаква грамотност, а накрая вече са можели да пишат цели изречения, някои от тях- дори с план за свой бизнес.
Коментари: 0