Над 2500 български малки и средни фирми работят в Румъния

България изнася стоки за около 2 млрд. евро за Румъния

Над 2500 български малки и средни фирми работят в Румъния
1404 ~ 1 мин. четене

В момента има около 2500 малки и средни компании с български капитал в Румъния и около 2100 работят с румънски капитал в България. Това обяви зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Румяна Цаканска по време на българо-румънски бизнес форум в „Интер експо център“ по време на изложението „Месомания 2017“. 

Северната ни съседка е един от най-големите търговски партньори на България. Тя е на трето място като експортен партньор в рамките на ЕС след Германия и Италия и четвърти търговски партньор в света след Германия, Италия и Турция. Основните стоки, които България изнася за Румъния, са доста разнообразни: храни, нефтени масла, царевица, медикаменти и други, но стоките, внасяни от Румъния към България са коренно различни: автомобили, газ, стоки най-вече от автомобилната индустрия. 

Румънските фирми проявяват сериозен интерес от различни форми на партньорство с български фирми, с които да се развият отношенията за производствено коопериране и създаване на бизнес партньорства, каза Цаканска.

Съветникът на министъра на икономиката Любомир Ганчев обяви, че двустранният стокообмен надхвърля 4 млрд. евро годишно. България изнася стоки за около 2 млрд. евро за Румъния.

Бизнес форумът се организира от ИАНМСП и СТИВ-Букурещ Иво Маринов. На него присъства още и посланикът на Румъния у нас Йон Гъля.Подкрепи Economic.bg