Създадоха бот, който губи времето на подателите на спам имейли

Единственото, което трябва да направим, е да препратим спам имейл към адреса на бота

Създадоха бот, който губи времето на подателите на спам имейли

Кибермошениците, които разчитат да измамят някого, изпращайки постоянно спам имейли,  използват автоматизирани програми, които съставят съобщенията и намират на кого да ги изпратят. Тези програми са познати като „ботове”. Новозеландската компания за киберсигурност Netsafe обаче е решила да използва срещу въпросните мошеници техните камъни по техните глави, създавайки бота Re:scam, пише The Verge.

Следващият път, когато в пощенската кутия се появи спам имейл, можете да го препратите към адрес me@rescam.org. След като го направите, имейл адрес ще започне да отговаря на подателя на спам имейла от ваше име, като чрез отговорите си ще се стреми да загуби възможно най-много време на мошеника.


Употребата на ботове с цел да бъдат накарани разпространителите на спам да изпитат на своя глава досадата от непрестанно пристигащи съобщения не е нова идея. И, въпреки че видеото за Re:scam представя технологията като съвсем иновативна и невиждана досега, всъщност новата услуга разчита по-скоро на популярни фрази, които поддържат разговора, отколкото на сложен изкуствен интелект.

Използването на такива фрази обаче изглежда, че върши работа. Друг известен в онлайн пространството бот, който губи времето на мошениците, се нарича Lenny. Той отговаря на телефонните измамници и го прави без никакви компоненти за изкуствен интелект или за разпознаване на речта. Вместо това Lenny използва само 16 предварително записани фрази от диалог, всяка от които фрази е възможно най-неясна и двусмислена. Lenny просто изчаква събеседникът да направи пауза и пуска някоя от 16 фрази на случаен принцип. Видеото показва, че този метод, макар и прост за реализация, е изключително ефективен:


Коментари: 0