Над 300 хил. лв. са заредени в първия български дигитален портфейл Phyre

За малко над два месеца приложението вече е привлякло над 10 000 потребители

Над 300 хил. лв. са заредени в първия български дигитален портфейл Phyre

Снимка: Paynetics

9520 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
От пускането си на пазара в края на месец април тази година досега в дигиталния портфейл Phyre на българската финтек компания Paynetics вече са били заредени над 300 000 лв. Това споделиха основателите на стартъпа Константин Джелебов и Веселин Георгиев по време на специално събитие за журналисти. 

Идеята на Phyre с две думи е да отърве човек от портфейла му и да го замени с дигитален такъв. Планът е напълно осъществим, предвид все по-масовото проникване на безконтактните ПОС терминали, чийто дял на българския пазар вече е около 90%. Прогнозата на картовите оператори е още до края на 2018 г. той да достигне 100%. 

„За разлика от другите финтек приложения като Revolut и Monzo например нашето дава стойност веднага и човек може да започне да плаща в момента, щом си го изтегли, без да трябва да чака за получаване първо на пластика“, коментира Константин Джелебов, главен изпълнителен директор на Phyre. 

Другото предимство е свързано с потребителското изживяване. От екипа на компанията обясняват, че Phyre е максимално съобразенo със стилистиката на лайфстайл приложенията, с които толкова сме свикнали, но едновременно с това може да се похвали и с много по-висока степен на защита, присъща за банковата сфера.  

Продуктът е бил готов още в края на миналата година, но от стартъпа са предпочели да изчакат няколко месеца, за да го усъвършенстват допълнително. За целта на 30 януари e пусната публична бета версия на приложението. Изтеглилите я впоследствие са били интервюирани многократно, за да дадат своята обратна връзка и така мнението им да послужи на екипа за въвеждането на подобрения. Официално Phyre бе лансирано в края на април месец. 

Оттогава дигиталният портфейл вече се радва на над 10 000 ползватели глобално, като броят им в България е около 7 000, казва Константин Джелебов. 

Една от пречките за нарастването е това, че приложението все още не работи за iOS устройства. От българската компания обясняват, че над година водят преговори с Apple и като че ли вече им се вижда краят. 

Контрол на високо ниво 

Плащанията във Phyre се обработват от Paynetics, която е лицензирана от БНБ и паспортизирана в Европейския съюз e-money институция и е член на VISA и Mastercard. Приложението е сертифицирано от Mastercard, а phyre е регистриран агент на Paynetics в БНБ, с което отговаря на най-високото ниво на сигурност, обясняват от компанията. 

Приложението се застрахова и срещу измами като пране на пари например. Така, когато човек за първи път достигне границата от 500 лв. в дигиталния си портфейл, получава подкана за 100-процентова валидация на идентичността. Това се случва далеч по-лесно, отколкото в традиционните институции – чрез селфи на човека с личната карта до лицето му, което се сканира от Face ID софтуер. От Paynetics уверяват, че технологията за лицево разпознаване е достатъчно съвършена. 

След тази идентификация човек получава правото да харчи пари до 15 000 лв. Достигне ли и тази граница, тогава трябва да обясни пък откъде има толкова пари. Това се случва в специална форма, в която подробно се описва всичко необходимо. На практика Phyre приема, че казаното е вярно и след това при нужда предоставя информация на органите на реда. Оттам нататък е в тяхната юрисдикция да правят проверки. 

„Така когато дойде ДАНС ние можем да ви идентифицираме и да им дадем необходимата информация за вас“, обяснява Константин Джелебов превантивните мерки. Той самият е на мнение, че всички нива на сигурност в цифровите технологии и услуги на практика превръщат дигиталния свят в много по-защитен от физическия. 

Какво предстои 

От българския стартъп са положително настроени за бъдещето пред своето приложение, като виждат потенциал в много различни посоки. Най-важното е, че пазарът сам споделя нуждите си и ни насочва какво да правим, казват те. 

Така например екипът вече мисли и работи по множество опции, сред които такива за конкретни бизнеси, както и възможности за теглене на кеш през безконтактни банкомати (когато такива се появят), плащания в интернет и опции за превод на пари от родители на непълнолетни деца. 

Според Константин Джелебов бумът на финтек тепърва предстои и Phyrе има шанса да се превърне в един от лидерите в сектора. 

Подкрепи Economic.bg