Най-добрите кариерни съвети за 2017 г.

Краят на годината е време за размисъл

Най-добрите кариерни съвети за 2017 г.

Снимка: Pixabay

2017 г. е към края си и както всеки път по това време на годината, хората се отдават на размисли и равносметка за това какво са свършили и как е можело да го направят по-добре. 

В тази връзка изданието Business Insider интервюира успешни хора от различни професии, като им задава въпроси конкретно по темата за кариерното развитие. Ето и някои от най-интересните мнения за това как човек да напредне в професията: 

Останете смирени и работете упорито. Това съветва Даниел Шуортс, изпълнителният директор на Restaurant Brands International, под чиято шапка е веригата Burrger King например. 

Той често задава на кандидатите за работа един простичък, но коварен въпрос – дали са умни, или работят упорито. И с изненада открива колко много хора самонадеяно отвръщат „Няма нужда да работя упорито, аз съм умен“. 

„Наистина?!“, възкликва реторично той и изтъква, че според него смирението е от огромно значение. 


Не забравяйте, че обучението е ключът. В това е категоричен Тим Ферис, автор на бестселъра „4-часова работна седмица“, преведен на 35 езика. Той е един от ранните рискови инвеститори в компании като Facebook, Twitter, Uber, Spotify.  

Според него успехът не е просто в това да мечтаеш, а е въпрос на работа, практикуване и усвояване на нови умения, които да служат на човек като инструмент. „Трябва да ги тренирате. Това е като спорта – не може да четеш книга за футбол и само заради това да отидеш на Световната купа“, посочва той. 


Прегърнете риска. Това призовава една от най-успешните бизнес дами в САЩ Барбара Коркоран. Тя е на 24 години, когато напуска работата си на сервитьорка и смело навлиза в бизнеса с недвижими имоти, за да създаде впоследствие втората по големина агенция в Манхатън. 

„Мисля, че най-доброто време да поемете риск, включително да напуснете работата си и да стартирате собствен бизнес, е моментът, в който си го помислите“, разсъждава тя, но добавя, че това не значи автоматично да се хвърлите в рисковани начинания без причина. 

В тази връзка е важно човек да си зададе и въпроса: „Какво ще ме направи щастлив“. Според Коркоран е трудно да намерим отговор на младини и затова трябва да подходим като към облеклото и постепенно да разберем „кое ни стои добре“, респективно „какво ни прави щастливи“.
Коментари: 0