Най-дразнещите звуци

84% от хората се радват на едва 10 минути тишина и спокойствие дневно

Най-дразнещите звуци

Непрекъснато в ежедневието си сме обградени от дразнещи звуци - от автомобилен трафик, шумни разговори и бормашината на съседа в почивна сутрин. Но кои са най-неприятните от тях?

Оказва се, че на първо място попада хъркането, сочи проучване по случай днешното честване във Великобритания на първия Национален ден на тишината и спокойствието, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.

60 на сто от участниците в допитването не крият, че най-смущаващият шум за тях е хъркането на половинката имСледват мляскането, кучешкият лай, барабаненето с пръсти по дъска или бюро и шумното сърбане на течност от чаша. 

В Топ 10 на досадните звуци попадат още автомобилните аларми, шумните мотоциклети, разговорите на висок тон по мобилен телефон, ранното запалване на автомобилен двигател и бебешкият плач.

Сред най-дразнещите звуци, намерили място в Топ 50, са песните "Baby" на канадския изпълнител Джъстин Бийбър и "Gangnam Style" на корейския рапър Сай, както и парчето "Crazy Frog".

Анкетата разкрива още, че 84 процента от хората се радват на едва 10 минути тишина и спокойствие дневно. Шумната среда до такава степен затормозява индивидите, че много от тях биха плащали, за да чуват единствено "звука на тишината".

"Дразнещият шум е един от големите кошмари на съвременния живот. За беда повечето досадни звуци ни съпътстват у дома, независимо дали идват от хъркащия до нас партньор или от центрофугиращата пералня, когато искаме да гледаме любимото си предаване по телевизията. Лошото е, че няма как да се спасим от тях. Единственото, което можем да направим, е да потърсим начини поне за кратко да се отърсим от заобикалящите ни шумове", казва говорител на компания "Уърлпул", по инициатива на която е учреден днешният Национален ден на тишината и спокойствието.

Коментари: 0