Най-евтиният смартфон в света се оказа измама

4-доларите телефони са били трик на производителя

Най-евтиният смартфон в света се оказа измама

Наскоро излезе информация, че индийската компания Ringing Bells ще предостави на света най-евтините смартфони. Обявената цена на Freedom 251 беше $4. След анонса мнозина се усъмниха в почтените намерения на доставчика  на ултра-евтините смартфони, а сега измамата е потвърдена.

По данни на компанията доставките на най-евтиния смартфон в света трябваше да започнат в края на юни. Производителят обяви, че разполага с партида от 200 000 устройства. 30 хиляди души платиха предварително за тях, а 70 милиона индийци са подали заявки за придобиване на смартфоните.

В последните дни обаче последва изтегляне на срока за начало на доставките – първоначално на 6 юли, а след това на 8 юли.

Компанията не само отложи доставките, но редуцира броя на наличните устройства първо до 10 000, а впоследствие – до 5000. Оказва се, че преди две седмици тя е лъгала безогледно милиони хора за своите възможности да захрани пазара със смартфони по 4 долара.

От Ringing Bells поясняват, че бройката от 5000 апарата не е само първата партида, а целият обем. Измамна се оказа и цената на устройствата. Разработчикът може да си позволи да продава на такава сума само ако държавата му помогне със субсидия за производството на смартфоните. Шефът на компанията дори е написал писмо до премиера с искане за финансова подкрепа за проекта.

Същевременно, Ringing Bells обяви днес два други смартфона – Elegance и Elegant с цени съответно $59 и $66. Ако приемем, че черният пиар също е пиар, не е изключено фарсът с 4-доларовите смартфони да е бил замислен с цел привличане на вниманието към останалите продукти на компанията.

Коментари: 0