Най-големият планетариум в света отвори врати (видео)

Той се отличава с иновативна архитектура, изложбени зали с различни теми, завладяващи технологии и ценни колекции

Най-големият планетариум в света отвори врати (видео)
1 Видео

Снимка: Youtube/Стопкадър

7638 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Най-големият планетариум в света – астрономическият музей в Шанхай - официално отвори врати в неделя и посрещна първите си посетители. Покриващ площ от приблизително 58 600 кв. м, той е клон на Шанхайския научни-технологичен музей. Планетариумът се отличава с иновативна архитектура, изложбени зали с различни теми, завладяващи технологии и ценни колекции.

Строежът на огромния музей започва в края на 2016 г., а цената му е приблизително 78 млн. долара. Той трябваше да бъде пуснат в експлоатация през 2020 г., но пандемията отложи откриването му.

Архитектурата

Гледан отвисоко, основната сграда на музея изглежда като сграда от научно-фантастичен филм. Също като слънчевите часовници, количеството светлина, което прониква през стъкления покрив, се променя и кръгът, който се образува на пода по обяд е перфектен, също като по време на лятното слънцестоене. 

Двете кули отстрани на основната сграда – „Xihe” и „Wangshu“ се асоциират със сателити. През деня посетителите могат да наблюдават слънцето чрез образователния адаптивен оптичен слънчев телескоп в кулата „Xihe“ и да виждат изображения на слънчеви петна и слънчеви изригвания с висока разделителна способност. През нощта еднометровият телескоп с двоен фокус, най-големият в Китай по отношение на отвора, позволява на посетителите в кулата Wangshu да се насладят на гледка към Луната, планетите и небесните тела в дълбокия космос.

Потапяне и интерактивност

Откриването на Шанхайския музей на астрономията е крайъгълен камък за усилията за популяризиране на науката, тъй като сега Шанхай притежава музеи на природата, съвременните технологии и астрономията“, каза Уанг Лианхуа, отговарящ за новия планетариум.

Експонатите на музея включват приблизително 70 метеорита от Луната, Марс и други, както и над 120 колекции от артефакти като произведенията на Исак Нютон, Галилео Галилей и Йоханес Кеплер.

Сред над 300 експоната в музея, интерактивните експонати представляват над 50% от общия им брой. Технологии като визуализация на данни, добавена реалност, виртуална реалност и биометрични технологии помагат на посетителите да получат астрономически и научни знания чрез взаимодействие.

Подкрепи Economic.bg