НАТО потвърди китайската киберзаплаха

Организацията на Северноатлантическия договор изрази готовност да използва всичките си възможности, за да противодейства на кибератаките

НАТО потвърди китайската киберзаплаха

Снимка: NATO/Twitter

540 ~ 2 мин. четене

НАТО подкрепи твърдението на САЩ, Канада и Великобритания, че Китай стои зад проникването в сървъра на Microsoft, което доведе до значителни щети. Това стана ясно, след като днес ЕС, заедно с партньорите си, обявиха китайските злонамерени кибердейности, повлияли значително на икономиката, сигурността, демокрацията и обществото като цяло.

В документа се посочва, че „компрометирането и експлоатацията на сървъра на Microsoft Exchange са подкопали сигурността на хиляди компютри и мрежи по целия свят, включително в страните и институциите на ЕС".

Последваха и редица политически реакции от цял свят.

Администрацията на американския президент Джо Байдън съобщи, че зад хакерската атака на сървъри на "Майкрософт" от началото на годината стоят китайски хакери.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви, че атаките "на подкрепяни от държавата китайски групи са безразсъден, но познат модел на поведение".

Европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел също коментира случая. В изявление той призова Китай да спре злонамерените дейности в интернет, извършвани от негова територия. "ЕС е установил намеса, насочена към държавни институции и политически организации в ЕС, както и към ключови европейски производства", заяви още Борел.

В изявлението на алианса се изразява готовност да се използват всички възможности, за да възпира, защитава и противодейства срещу заплахите в интернет. 

С все по-голяма загриженост наблюдаваме, че киберзаплахите за сигурността на алианса са сложни, разрушителни и зачестяват", се посочва в изявлението, предаде БТА.

Отбелязва се, че ударите са насочени към важна инфраструктура и срещу демократичните институции на съюзниците, както и че се възползват от слабости в устройства и софтуер.

"Осъждаме такива злонамерени действия, които целят да подкопаят и навредят на евроатлантическата сигурност, и да нарушат всекидневието на нашите граждани. НАТО е място за политически съвещания и за обмисляне на възможни съвместни отговори. НАТО има решимост да използва всичките си способности, по всяко време, за възпиране, защита и противодействие на всякакви киберзаплахи, в съответствие с международното право", се посочва в изявлението.

Пактът отбелязва, че необходимите действия ще бъдат насочени срещу държавни и недържавни извършители, включително финансирани от държава.

Призоваваме всички страни, в това число Китай, да спазват своите международни задължения и да действат отговорно, включително в киберпространството. Потвърждаваме своята готовност да поддържаме конструктивен диалог с Китай, въз основа на нашите интереси, в области като киберзаплахите и общите предизвикателства", се допълва в изявлението.

Говорител на Европейската комисия уточни, че засега не се подготвят санкции срещу Китай по този повод, както и че подобна мярка се нуждае от пълна подкрепа от държавите в ЕС, за да бъде приложена.

Подкрепи Economic.bg