Най-големият производител на офшорна вятърна енергия минава на водород

Очаква се новият проект да заработи в края на тази година

Най-големият производител на офшорна вятърна енергия минава на водород

Снимка: Orsted A/S

Датската компания Orsted A/S взе окончателно инвестиционно решение за изграждане на първия си водороден проект. Най-големият световен производител на електроенергия от вятърни турбини в морето ще използва технологията на своя датски демонстрационен проект H2RES за производство на „зелен“ водород. Очаква се проектът да заработи в края на тази година, се казва в изявление на компанията.

Водородът се счита за изключително важен за правителствата и комуналните услуги, помагайки им да намалят въглеродния отпечатък от промишления и транспортния сектор. Технологията заема централно място в Зелената сделка на Европейския съюз, пише Bloomberg.

„Гледаме на възобновяемия водород и други устойчиви горива като крайъгълни камъни за постигане на нулеви емисии до 2050 г.“, каза Мартин Нойберт, главен изпълнителен директор в Orsted Offshore.

Проектът ще има мощност от два мегавата, като ще произвежда до 1000 кг гориво дневно, което ще се използва в автомобилния транспорт, каза Орстед.

Датската енергийна агенция отпусна безвъзмездна помощ от 34.6 млн. крони (5.65 млн. долара) на Orsted и други партньори в проекта H2RES.

Коментари: 0