Най-големият износител на петрол насочва внимание към слънцето и вятъра

Саудитска Арабия може да се превърне в един от основните производители на енергия, получена от възобновяеми източници

Най-големият износител на петрол насочва внимание към слънцето и вятъра
3029 ~ 2 мин. четене

Най-големият световен износител на петрол, засегнат от спада на цените на нефта и през последните две години, живеещ с бюджетен дефицит, реши да се възстанови от зависимостта от черното злато. През следващите години Саудитска Арабия може да се превърне в един от основните производители на енергия, получена от възобновяеми източници - слънчева и вятърна.

Страната, повече от всяка друга асоциирана с петрола, насочва вниманието си към вятъра и слънцето, които трябва да осигурят енергията на вътрешния пазар и да удължат живота на производството на петрол.

Според агенция Bloomberg през следващите шест години Саудитска Арабия възнамерява да получава ежедневно близо 10 GW енергия от възобновяеми източници. Първите слънчеви и вятърни централи се появят в огромната северо-западна пустиня. Усилието може да замени равностойността на 80 000 барела петрол на ден сега изгаряни за енергия. Ако прибавим към това съществуващите проекти за производство на газ, които трябва да бъдат предприети до 2020 г., властите ще могат да увеличат тази цифра четирикратно. Това показват данните на консултантската фирма Wood Mackenzie Ltd. Този обем може напълно да замени количеството петрол, което се използва за вътрешните нужди на Кралството през зимните месеци.

Тези планове са в пълно съответствие с опитите на кралското семейство за разнообразяване на икономиката на страната, което се дължи на ниските цени на петрола през последните две години.

"Възобновяемата енергия вече не е лукс”, - казва икономистът от Standard Chartered Марио Маратефтис в интервю за Bloomberg. Според него, ако вътрешното потребление продължи да расте със същата скорост, очевидно в Саудитска Арабия няма да има петрол за износ.

Според енергийния министър Халид Ал-Фалих Саудитска Арабия планира да инвестира 30-50 млрд. долава в енергия от възобновяеми източници.

Без алтернативни източници, включително природен газ и възобновяеми ресурси, Кралството ще трябва да се изгаря повече гориво. Саудитска Арабия вече е предприела стъпки, които да заменят петрола с природен газ в електроцентрали, които са имали "огромно" влияние върху размера на изгаряния нефт, се казва в доклад на ОПЕК от януари. Използването на гориво за вътрешния пазар е намаляло с почти 1/3 от март 2016 г., според доклада.

Подкрепи Economic.bg