Най-големият производител в света на хардуер за добив на Bitcoin иска да излезе на борсата

Хардуерът, произвеждан от Bitmain, се използва за повече от половината от всички добити Bitcoin досега

Най-големият производител в света на хардуер за добив на Bitcoin иска да излезе на борсата
Bitmain Technologies, базираната в Пекин компания, която произвежда машини, използвани за добив на Bitcoin, иска да стане публична. Компанията се е регистрирал на фондовата борса в Хонконг в края на септември и има за цел да набере около 500 млн. долара, съобщава Financial Times.

Ако Bitmain набере цялата сума, това ще даде на компанията индикативна оценка от $18 милиарда. Това би представлявало значителна премия спрямо септември 2017 г., когато Bitmain продаде 5% от собствения си капитал за $50 млн. в серия от А финансиране, при косвена оценка от $1 млрд.

Според документите, цитирани от FT, има известни несъответствия в данните за печалбата, предоставени от Bitmain, във връзка с неотдавнашно набиране на капитал.

Проспектът за IPO гласи, че нетната печалба на Bitmain през 2017 г. е била $701.4 милиона. Но само месец по-рано, през август, компанията издаде документи преди кръг за финансиране преди IPO, според който печалбата за 2017 г. е била $1,1 млрд.

А през юни тази година Bitmain затвори кръг от $450 млн. финансиране в серия В. Документи, разпространени във връзка с това набиране на капитал, печалбата за 2017 г. е била 1,25 милиарда щатски долара.

Bitmain е най-големият производител в света на ASIC чипове, използвани в машините, които добиват Bitcoin.

Според FT, хардуерът, произвеждан от Bitmain, се използва за повече от половината от всички добити Bitcoin досега.

Също така в проспекта за IPO, Bitmain заявява, че притежава активи в криптовалута на стойност $886.9 милиона, състоящи се от Bitcoin, Bitcoin Cash и Ether.

Компанията съобщи, че е получила плащания от някои клиенти в криптовалута, а криптоактивите й се отчитат по цена на придобиване.

Но някои анализатори спекулират, че действителната сума на притежаваните криптоактиви е значително по-малка от отчетената сума, предвид рязкото спадане на криптовалутите от миналия декември насам.
Коментари: 0