Президентът блокира вдигането на данъка за старите коли

Румен Радев наложи вето върху текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане и препоръча на ГЕРБ да разясняват повече

Президентът блокира вдигането на данъка за старите коли
Президентът Румен Радев е наложил вето на текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), и по-точно на преходните и заключителните разпоредби от него, с които се повишават данъците за старите и замърсяващи коли. Това каза самият той пред журналисти. Народните представители използваха ЗКПО, за да променят Закона за местните данъци и такси, с което се променя начинът за изчисляване на данъка върху моторните превозни средства.

„С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“, каза още Радев. На въпрос дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на управляващите за застраховка „Гражданска отговорност“, държавният глава заяви: „Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, каза още държавният глава.

Припомняме, че парламентът прие промените с цел да се бори със замърсяването от старите коли и да се ограничи възможността страната да се превърне в гробище за стари автомобили от Западна Европа. Новото изчисление на местния данък ще се прави освен спрямо мощността на автомобила, но и спрямо степента на замърсяване и екологичния клас. Това ще доведе до вдигане на данъка с около 20%, като вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че средното увеличение ще е с около 10 лв.

Днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че тя и финансовият министър ще поискат среща с Радев, за да му обяснят „как стоят нещата“ и за в бъдеще „да заема информирана позиция по ситуацията в страната“.
Коментари: 0