Цената на дигиталната ни идентичност се е сринала до $50 на черно

В Dark web човек може да си купи данни за друг потребител и за едва долар или два

Цената на дигиталната ни идентичност се е сринала до $50 на черно

Снимка: Pexels

Лаборатория Kaspersky, една от най-големите компании, специализирани в разработването на антивирусен софтуер, излезе с доклад за това как се котират личните ни данни в „тъмната мрежа“ (Dark web). Проучване на организацията сочи, че пълният пакет дигитална идентичност на някой потребител може да бъде купен за не повече от 50 долара. Отделни елементи пък може да се изтъргуват и за едва няколко долара или дори само за $1, уточнява Computer Business Review. 

Целият пакет за 50 долара обикновено включва откраднати данни за човека от услуги, за които се е абонирал. Става дума за профили в социални мрежи или различни приложения, включително и банкови.  Често се дава достъп и до персоналния компютър на потребителя, ако той е бил компрометиран чрез фишинг атаки, вируси и пр. За 1 долар пък може да се продаде достъпът до някой от всички тези акаунти. 

Също като при търговията на дребно, и при тази на черно в киберпространството са присъщи специални промоции. Така например цената пада, ако купувачът реши да си купи няколко неща. Предлагат се и тъй наречените „доживотни гаранции“ - те важат в случай, че някой акаунт бъде преустановен. Товагава хакерите поемат отговорност да осигурят достъп до друг. 

Според Kaspersky цените са се сринали в последните години заради това, че в пространството вече циркулират страшно много компрометирани акаунти. В днешно време всеки може да стане жертва на хакерска атака и данните му да изтекат лесно. 
Коментари: 0