Домусчиев: Млади и талантливи хора се задържат с добри заплати

Според председателя на КРИБ заплатите на инженерите в България растат все по-бързо

Домусчиев: Млади и талантливи хора се задържат с добри заплати

Снимка: Economic.bg/ Цветан Петров

Автор: Цветан Петров
Грешка е дадени компании да плащат висшето образование на студентите, след което да изискват от тях да им работят няколко години. Това коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев при подписването на споразумение за сътрудничество с Техническия университет. Думите му дойдоха след въпрос на репортер от Economic.bg дали документът предвижда такъв тип сътрудничество – компании от КРИБ да плащат образованието на студенти, които впоследствие да работят за тях няколко години.

„За мен лично това е една утопия, няма как да стане, не можеш да вържеш един млад човек. Освен това практиката показва, че много стипендианти не работят в предприятията, които са им отпуснали стипендиите за образование, виждал съм много такива случаи“, коментира той.

По думите на Домусчиев самият той преди години е бил ентусиаст да дава стипендии на млади и талантливи хора, но впоследствие много малко от тях са били лоялни на компаниите, които са им помогнали. „Аз съм поддръжник на пазарната икономика – когато предлагаш добро възнаграждение и интересна работа на един млад човек, ти най-вероятно ще го задържиш на работа.

Ректорът на ТУ проф. Георги Михов коментира, че споразумението с КРИБ предвижда двете институции да си сътрудничат във всяка една сфера на дейност. „На първо място те ще си обменят информация за всички събития, които произтичат в двете организации. На студентите също така ще бъдат осигурявани стажове и участие на кариерните форуми, организирани от работодателите“, каза Михов.

Най-вече КРИБ и ТУ ще си сътрудничат за това специалностите на университета да бъдат максимално актуални и отговарящи на нуждите на пазара на труда. Кирил Домусчиев подчерта, че в момента заплатите на инженерите – без значение дали в IT или тежката индустрия – растат с изпреварващи темпове спрямо възнагражденията при другите професии. Именно затова според него младите хора все повече трябва да се насочват към техническото образование, а то от своя страна трябва възможно най-добре да ги подготвя за пазара на труда.
Коментари: 0