Най-голямата банка в света има интерес към АЕЦ „Белене“

Това е втората китайска компания, която заявява интерес към строежа на ядрената централа в България

Най-голямата банка в света има интерес към АЕЦ „Белене“
Най-голямата банка в света по активи – Industrial and Commercial Bank of China, проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това съобщиха от Министерски съвет, където премиерът в оставка Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова са се срещнали с представители на китайската банка.

По време на срещата Борисов е заявил, че българското правителство би подкрепило изграждането на АЕЦ „Белене“ само на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия.

Представителите на Industrial and Commercial Bank of China от своя страна са потвърдили, че са готови да финансират проекта при тези условия.

Това е вторият китайски инвеститор, който според правителството има интерес да строи „Белене“. Преди седмица правителствената пресслужба обяви, че Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) проявява интерес към участие в проекта за втора ядрена централа у нас. Те също са заявили готовност да строят централата изцяло на пазарен принцип.
Коментари: 0