„Новият Джак Ма“ изненадващо се отказа да е директор на фирмата си

Колин Хуан ще остане председател на компанията за онлайн пазаруване и ще формулира дългосрочна стратегия

„Новият Джак Ма“ изненадващо се отказа да е директор на фирмата си

Снимка: Pinduoduo

Съвсем доскоро Колин Хуан не беше известно име извън Китай. Но буквално преди дни той се превърна в основен конкурент за двамата най-богати хора в страната - основателя на Alibaba Джак Ма и основателя и изпълнителен директор на Tencent Пони Ма. Дори за кратко Хуан изпревари по богатство Джак Ма.

Изненадващо обаче Хуан се оттегли като изпълнителен директор на Pinduoduo, платформа за онлайн пазаруване, свързваща купувачи и продавачи. Сайтът е популярен в Китай и има пазарна капитализация от над 100 милиарда долара, което му дава по-висока оценка от Uber или Sony, пише "Бизнесинсайдър".

Хората купуват в Pinduoduo артикули с отстъпки, ако спечелят различни игри. Има и популярни опции за групово пазаруване, при което се получава намаление на цените. Pinduoduo взема малка комисионна и таксува продавачите за промотиране на техните продукти в приложението си, но не притежава никакви запаси.

40-годишният Хуан основава компанията през 2015 г. Тя расте много бързо оттогава и става публична през юли 2018 г. Оттогава богатството на Хуан расте главоломно. Нетното му състояние е нараснало с 25 милиарда долара през 2020 г., а акциите на Pinduoduo се покачиха до най-високото ниво от 87,58 долара на Nasdaq на 19 юни.

На 21 юни индексът на милиардерите в реално време на Forbes показа оценка за богатството на Хуан от 45,4 милиарда долара, за кратко надминавайки Джак Ма (43,9 милиарда долара) и така той стана вторият по богатство човек в Китай след Пони Ма от Tencent. Но веднага след това отново падна до третото място.

В момента той е на 23-о място в глобалния индекс на милиардерите на Bloomberg.

Историята

Хуан е роден през 1980 г. в семейство на работници във фабрика от покрайнините на Хънджоу, град в източната провинция на Китай Джедзян. Там се намира и централата на Alibaba.

Хуанг е описал подробно някои аспекти от живота си във вече спрян блог в Medium. В един пост той пише, че е ходил в „обикновено“ начално училище, но след като е спечелил награда на математическа олимпиада, учителят му го е помолил да направи приемен тест за елитна езикова гимназия в Хънджоу. Той е приет, но първоначално не искал да ходи, тъй като смятал, че училището се фокусира върху чужди езици. „Исках да отида в училище, силно по математика, физика и химия“, пише Хуан.

Средното му училище е прочуто с либералния си подход. "Бяхме изложени на западната култура и влияние много по-рано, по-дълбоко и в по-голяма степен. Много от нас са по-либерални от нашите връстници в други училища", каза Хуан.

На 18 Хуан започва да изучава компютърни науки в престижния университет на Джедзян. През първата си година той е избран за свой сътрудник във фондацията Melton, създадена от основателя на VeriFone Бил Мелтън.

Фондацията избра млади студенти от нововъзникващи региони по целия свят. На всеки от тях са били предоставени компютър и интернет, за да могат да сърфират в мрежата и да изпращат съобщения на другите. Те също могат да пътуват до държава-членка всяка година. Хуан отбелязва това преживяване, защото то му придава по-глобално мислене от повечето хора в Китай.

Малко по-късно като студент той започва стаж Microsoft и работи както в офиса на софтуерния гигант в Пекин, така и в Редмънд, Вашингтон. Но след дипломирането си не избира да остане в компанията.

Наставник, който Хуан не споменава по име, го посъветвал да погледне компания, наречена Google. Ако се присъедини към Google, казал наставникът, той трябва да остане най-малко три години, защото една или две не са достатъчни, за да се издигне на важна позиция, разказва Хуан в блога.

Първата работа на пълно работно време на Хуан е в Google, която той определя като "пробив".
Хуан завършва с магистърска степен по компютърни науки в Университета на Уисконсин, Медисън, през 2004 г, и започва първата си работа на пълен работен ден в Google. Той е бил софтуерен инженер, а след това продуктов мениджър. По онова време Google се готви да влезе в Китай, а Хуан става част от екипа там. Той се вслушва в съветите на своя ментор и остава три години.

Google дебютира на борсата на 19 август 2004 г., като събира над 1,9 милиарда долара. Хуан се е присъединил само шест месеца по-рано. Той си спомня за това славно време. „Оперативните печалби и броят на [служителите] нарастваха бързо“, казва той. Банковият ми баланс „изведнъж също нарасна много“, спомня си милиардерът.

Хуан не осъзнавал какъв късметлия е бил да попадне по онова време в Google, докато не си тръгнал. „Едва три или четири години след като напуснах Google, започнах да осъзнавам колко рядък шанс е било да се натъкна и да се присъединя към компания като Google по това време. Това беше възможност веднъж в живота (или поне веднъж на десет или двадесет години) и имах изключителен късмет“.

След като подава оставка от Google през 2007 г., Хуан стартира сайта за електронна търговия Oukou, който продава потребителска електроника и домакински уреди. Той продава фирмата три години по-късно през 2010 г., преди да стартира втората си компания Leqi, която помогна на чуждестранните марки да продават своите онлайн магазини на китайски платформи за електронна търговия като Tmall и JD.com.

Третото му начинание е гейминг студио Xunmeng, което създава уеб базирани ролеви игри, често включващи оскъдно облечени женски герои.

Пространството за електронна търговия е доминирано от Alibaba и JD.com, когато Хуан стартира Pinduoduo през 2015 г. Но като натрупва опит както в електронната търговия, така и в игрите, серийният предприемач вярва, че може да намери успех чрез гейминг онлайн пазаруване. Той казва, че иска компанията му да е нещо средно между голям супермаркет и Дисниленд.

Днес

Неговата компания е може би най-голямата в света, която никога не е реализирала тримесечна оперативна печалба. Pinduoduo вече е сериозно име в Китай и истински съперник на Alibaba - но това не води до печалба. Тя редовно трупа огромни загуби, резултат от обилни промоции за привличане на клиенти. Например, Apple iPhone и компютрите често са по-евтини на Pinduoduo, отколкото в магазините на Apple. 

Хуан се оттегли като главен изпълнителен директор на Pinduoduo на 1 юли и според Financial Times е намалил личния си дял в компанията с около 14,3 милиарда долара. Той все още притежава 29,4% от компанията, според документи от Комисията на САЩ за ценни книжа.

Чен Лей, основател и главен технологичен директор на Pinduoduo, поема поста на главен изпълнителен директор.

Хуанг ще остане председател и ще формулира дългосрочна стратегия на своята компания.
Коментари: 0