Най-печелившият хедж фонд в света ще принуди компаниите да се променят

Крис Хон управлява $30 млрд. и чрез тях се бори срещу глобалното затопляне

Най-печелившият хедж фонд в света ще принуди компаниите да се променят

Снимка: Pixabay

3779 ~ 5 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

В индустрията на хедж фондовете има много агресивни играчи, но малко са толкова твърди, колкото Крис Хон. Британският милиардер иска да промени играта с нови правила, обяснява Bloomberg. Сред тях са скандални сделки, искания за отстраняване на шефове и досаждане на фирми със съдебни спорове и заплахи. Един от опонентите му бе толкова ядосан от загубената битка, че издаде книга по темата и я озаглави „Нашествието на скорпионите“. Именно този твърд подход обаче направи TCI Fund Management най-успешният и голям хедж фонд в света миналата година.

Сега Хон пренася тактиката си в борбата с глобалното затопляне. Мениджърът, който управлява активи за 30 млрд. долара, притиска компаниите в портфолиото си драстично да намалят бълването на вредни за околната среда емисии и да намалят въглеродния си отпечатък. Ако не го направят, той заплашва, че ще изгони членовете им в Борда или ще извади акциите им от портфолиото на фонда.

Ако някой пък се съмнява в ангажиментите на Хон, доказателство за тях е, че миналата есен той и неговата фондация дариха 260 хил. долара на радикално движение срещу климатичните промени, чиито членове блокираха трафика в Лондон и се залепиха към реактивни самолети.

„Във войната срещу изкопаемите горива не можем да бъдем придирчиви към това кои да са съюзниците ни“, коментира Джереми Грантъм, съосновател на Boston money manager GMO, който е легенда сред инвеститорите и отдавна предупреждава за климатична катастрофа, припомня Bloomberg. „Хон показва, че може да има голямо влияние върху компаниите с извиване на ръцете“.

За Хон това е първата стъпка, която да разклати индустрията за управление на активи, игнорирала досега кризата на планетата. Той кара инвеститорите да уволнят отговорните за замърсяването с въглеродни емисии и иска банките също да приемат нова политика – да спрат да финансират компании, които не обръщат внимание на климатичните промени.

И все пак усърдният кръстоносен поход на Хон е изпълнен с несъответствия в зелените инвестиции на фонда. Някога TCI е притежавал голям дял в индийски производител на въглища, а сега все още притежава акции в три железопътни линии, които изгарят тонове дизелово гориво.

„От една страна той се опитва да бъде екологичен, а от друга – да прави пари от замърсителите. Въпросът е колко ангажиран си в следването на своите принципи“, коментира Якоб Шмит, изпълнителен директор на лондонската инвеститорска фирма Schmidt Research Partners.

Хон отговаря умно - че е много по-продуктивно да се обвържеш със силно замърсяващи компании, отколкото да ги игнорираш. На 30 ноември 2019 г. TCI изпрати писма до изпълнителните директори на 17 компании от своето портфолио със специфични инструкции, които в краткосрочен период трябва да бъдат изпълнени. TCI обяви, че ще гласува против директорите на компаниите, които не достигат целите им, както и против одиторите, които не докладват климатичните рискове, които създават големите корпорации. Фондът е готов дори да продаде акциите си в тези компании.

Хон коментира и темата за намаляването на въглеродните емисии в самолетните полети и призовава компаниите да подкрепят мерки като въглероден данък и мандат, в който авиокомпаниите да преминат към по-екологично реактивно гориво.

Чрез фонда амбициозният британец е най-големият акционер в канадската железопътна компания Canadian Pacific Railway Ltd. Корпорацията получи ниска оценка в проекта за намаляване на вредните емисии Carbon Disclosure Project и според Хон планът ѝ да подобри политиката си не е достатъчно добър. Той трябва да отговаря на седем цели, сред които – компенсиране на емисиите от корпоративни пътувания и превръщане на съоръженията в по-енергийно ефективни.

Хон създава TCI заедно с фондацията си Children’s Investment Fund Foundation през 2004 г. Съпругата му управлява фондацията, а голяма част от печалбата от фонда преминава към нея. Благодарение на Хон фондацията вече има над 5.1 млрд. долара, които използва, за да финансира програми като подсилване на храненето на младежите в бедните общности, защита на подрастващите от тежка работа, трафик на хора и увеличаване на лечението на деца, заразени с ХИВ, в Африка. Хон и съпругата му често си разменят идеи с Бил и Мелинда Гейтс, а през 2012 г. тогавашният премиер на Великобритания Дейвид Камерън покани Хон на разговор на „Даунинг стрийт“ за бедността.

Подходът на Хон е свързан с провеждане на щателен анализ и търсене на слаби мениджърски екипи, които други инвеститори избягват. „Мислете за това като отдел за повредени стоки в универсален магазин, където можете да получите 80 – 90% отстъпка, защото повечето хора няма да ги купят“, обяснява Хон във видео интервю за списание Institutional Investor през 2013 г.

През 2015 г. Хон придобива значителен дял от Deutsche Boerse във Франкфурт, за да спре това, което той нарича „придобиване, което разрушава стойността на компанията“ на London Stock Exchange. След това той успява да повлияе върху уволнението на изпълнителния директор Вернер Сийфърт и разваля сделката. Напускайки компанията, Сийфърт нарича Хон и останалите акционери „скорпиони“.

Хон бе катализатор на една от най-катастрофалните банкови сделки в историята. През 2017 г. TCI купи 1% от ABN Amro и започна да призовава за продажба на холандския кредитор. Акционерите подкрепиха TCI и продадоха компанията на консорциум, воден от Royal Bank of Scotland Group. Това бе най-голямото банково сливане в Европа. TCI прибра 1 млрд. долара, но финансовата криза от 2008 г. намали доверието на новата институция, което доведе до национализирането ѝ от британското правителство.

TCI бе част и от скандала през 2011 г. с компанията на Рупърт Мърдок News Corp. Британските вестници на компанията хакнаха мобилните телефони и гласовите пощи на знаменитости. С нарастването на акциите на медийния гигант, Хон закупи почти дял за 1 млрд. долара. След като News Corp. уреди съдебните дела по аферата, Мърдок изкупи обратно акции и раздели компанията. През следващите две години акциите се събраха и донесоха възвращаемост от 57% за TCI, а за Хон – затвърждаване на репутацията на успешен мениджър.

Изпълнителният директор на BlackRock Inc. Лари Финк заяви на 14 януари, че климатичните промени се превръщат в определящ фактор в дългосрочен план на компаниите по света. Най-голямата инвестиционна фирма в света BlackRock Inc., която притежава 7.4 трлн. долара в активи, ще започне да се отказва от фирмите си, които притежават висок риск за замърсяване на планетата, и планира да направи въглеродните емисии фундаментален фактор в инвестициите си.

Справянето с глобалното затопляне ще изпита подхода на Хон, както никога досега. Обвързвайки богатството на TCI с програмата за изменение на климата обаче Хон залага, че икономическите рискове от нарастващата криза са толкова големи, че би било глупаво да не се подтикват компаниите да приемат насериозно климатичните промени.

Коментари: 0