Най-скъпата бутилка уиски на света - за $1.1 млн.

Специалистите я наричат \"Светият Граал\" на уискито

Най-скъпата бутилка уиски на света - за $1.1 млн.

Снимка: Bonhams

Бутилка сингъл малц скоч постави нов световен рекорд, като бе купена за повече от 1,1 милиона долара на търг в Единбург, Шотландия. Това я прави най-скъпата бутилка уиски в света.

Печелившата оферта за 60-годишния Macallan Valerio Adami 1926 е направена от частен колекционер от Азия по телефона, обясни аукционната компания Bonhams за CNN.

Продажбата счупи предишния рекорд на Bonhams през май, когато в Хонконг бе продадена друга бутилка от същия малц, която се продаде за малко над 1 милион долара.

"Светият Граал" на уискито

Уискито е престояло в съд 60 години, преди да бъде бутилирано през 1986 г. То е описано от експертите като "Светия Граал" на уискитата заради качеството, производството и възрастта си.

От аукционната къща обясняват, че запалените колекционери на уиски чакат с години за подобна находка.

Бутилката е част от ограничено издание от 24 бутилки, които Macallan прави с етикети от двама представители на поп арта - Валерио Адами и Питър Блейк.

Високата цена може да се обясни и с факта, че няма яснота колко от 12-те бутилки с етикети, направени от Адами, съществуват.

За една от тях се смята, че е била унищожена при разрушително земетресение в Япония през 2011 г., а друга със сигурност се знае, че е била отворена и изпита.
Коментари: 0