Най-търгуваната валутна двойка продължава своя низходящ тренд

Американските пазари продължиха зеления си ход и през изминалата сесия

Най-търгуваната валутна двойка продължава своя низходящ тренд

Снимка: Unsplash

864 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

В петък американските фондови пазари продължиха зеления си ход, подчертавайки завръщането си след слабия септември. Продажбите на дребно в Щатите са се повишили с 0.7% през последния месец, напук на прогнозите за по-слаби цифри, което вдъхна оптимизъм сред инвеститорите, че Delta варианта на COVID-19 има слаб ефект върху потребителските разходи, формиращи около 66% от икономическия ръст в страната.

Може да се намери и аргумент, че инфлацията и завишените цени на почти всички стоки стоят зад данните, но въпреки това Уолстрийт, като че ли намери сигурност, в резултат на което доходността на щатските облигации се повишиха. Финансовият и енергийният сектор бяха най-добре представящите се за сесията. Dow Jones и S&P 500 се покачиха с 1.09% и 0.75% респективно, докато NASDAQ напредна с 0.50%. Търговските стоки, както и цикличния сектор, изведоха немският DAX до пореден ден на печалби, покачвайки се с 0.81%. FTSE 100 също се увеличи с 0.37%.

Нефтът продължи похода си към нови висоти, след като WTI намери нов връх по-рано през деня, преди да се установи на цени от 81.73 USD за барел. Златото бе колебливо, но намери нова ценова подкрепа около 1 760-70 USD – тройунция се търгува за 1 768 USD.

Акценти днес

Икономически данни – Индустриално производство в САЩ

В незабележителен ден откъм икономически данни, най-интересното ще дойде от Северна Америка, а именно началното жилищно строителство за изминалия месец в Канада и индустриалното производство в САЩ. 

Инструмент на фокус

Alcoa

Акциите на компанията са се удвоили само през тази година благодарение на бума в миннодобивния бранш, като последната доза възходящи движения бяха подпомогнати от скок в цените на алуминия. През последните дни на предната седмица суровината отново поскъпна главоломно, което беше причината и зад невероятния ръст от над 15% на компанията. Бичи сантиментът беше видим, след като консолидираха, но не паднаха под 50-периодната експоненциална пълзяща средна, а старата съпротива около 45 USD е новата подкрепа. Важно е да се отбележи, че моментната цена е близо до 3-годишен връх. 

EUR/USD

Най-търгуваната валутна двойка продължи своя низходящ тренд до подкрепа, последно докосната преди около точно една година. Двойният връх около 1.2250, завършен преди малко над 1 тримесечие, предвещаваше краха, докато преминаването под 100-периодната експоненциална пълзяща средна го потвърди. Наблюдаваме временна консолидация грубо между 1.1500 и 1.1600, но това, което вдъхва доверие на биковете  за момента, е задържането към горната граница. Все пак, силният долар потиска всякакви възходящи опити засега.

Lumber

Движенията при дървесината се нормализираха и цената започва бавно, но постепенно да се покачва. Съпротивата около 660 USD бе първата по-сериозна пречка пред новия фючърсен контракт на суровината, която беше преодоляна. Сега идва ред на факта, че имаше и консолидация около сегашните нива, преди цената да намери дъното си. Пресичането на MACD линиите е в полза на купувачите, като пробив под 50 ЕМА би потвърдило повторно мечи усещане сред търговците

NASDAQ

Технологичният индекс на Щатите беше сред най- ощетените през септември, губейки над 1000 пункта по време на мини-разпродажбата около и след срещата на ФЕД. Growth секторът е най-засегнат от повишаване на основния лихвен процент и движенията миналия месец затвърдиха това. Октомври, обаче е по-милостив към индекса, като през последната седмица дори наблюдаваме отново движение над 50 ЕМА. Рекордните нива отново са в близост, но отново решенията на ФЕД и засилилият се долар могат да върнат низходящите ходове на дневен ред.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg