Токът за българския бизнес поскъпна с още 25%

Цената на Българската енергийна борса надхвърли 445 лв. за мегаватчас, което е абсолютен рекорд

Токът за българския бизнес поскъпна с още 25%

Снимка: Twenty20

4652 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на тока за бизнеса

Средната стойност на електроенергията на сегмент „Ден напред“ на Българската енергийна борса днес се е покачила с 25%. Това показват данните от платформата EnergyLive, която следи в реално време пазарите в Европа. Така българските фирми днес купуват тока си за утре на цена от 227.86 евро/MWh.

По този показател страната ни е на седмо място в Европа, като пред нас са основно държавите от Южна Европа, където цените в последните месеци са традиционно много високи, както и от Централна и Източна Европа. В Западна Европа, където използват най-много природен газ и ВЕИ за производство на електроенергия, цените са по-ниски.

С тази цена от над 445 лв. за мегаватчас реално страната ни поставя нов рекорд по този показател.

Най-евтин ток продължават да купува бизнесът и домакинствата в Полша, която има най-голям дял на въглищната енергия в своя микс. Страната има и свои залежи от суровината, така че ѝ излиза много по-евтино да ги използва, дори когато в цената се включат скъпите въглеродни квоти.

Припомняме, че бизнесът в България настоява да се вземат спешни мерки за намаляване на цената на енергията в страната. От АИКБ искат финансова подкрепа, но правителството не може да им я даде, докато не бъде актуализиран бюджетът през декември. В тази връзка работодателската организация ще излезе на протест утре, 19 октомври.

В същото време КРИБ и БФИЕК настояват за възможност да се подписват дългосрочни двустранни договори извън борсовата търговия, което е по-възможният вариант, предвид европейските директиви и насоките на Брюксел за смекчаване на удара от високите цени върху бизнеса и домакинствата.

Подкрепи Economic.bg