Най-устойчивите места за живеене през 2020 г.

Проучването се прави сред 100 населени места

Най-устойчивите места за живеене през 2020 г. 4 Снимки

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Глобалната компания в областта на консултантството Arcadis публикува ежегодния си доклад, в който класира най-устойчивите градове в света.

Организацията класира 100 населени места от цял свят, като отчита три основни подиндекса - хора, планета и доход. Съотношението и балансът между тези три основни елемента стоят в основата на оценките получени за различните градове.

Субиндексът „хора” цели да открие града с най-високо качество на живот, като отчита следните фактори:

  • здравословно състояние (очаквана продължителност на живота и затлъстяване)
  • образование (грамотност и университети)
  • неравенство в доходите
  • баланс между работа и личен живот
  • престъпност
  • зелени пространства в града
  • разходи за живот и жилище
  • коефициент на възрастова зависимост.

Ето и топ 5 на най-устойчивите градове за живеене през 2020 г.:

5. Виена, Австрия - Умен и екологичен метрополис

Виена е обявена за едно от най-добрите места живеене в света. От ООН определиха приказната столица като най-проспериращия градски център, а в класацията за най-устойчив град тя се нарежда на 5-та позиция.

Освен културната си дейност и икономиката въз основа на науката и технологиите, Общинският съвет на Виена стартира програма за преобразуване на столицата в „Умен град” до 2050 г. Целта е града да намали въглеродния отпечатък от 3.1 тона на 1 тон на човек.

4. Сингапур - Икономика и капитал за заетост

Островният град-държава влиза в челната петица благодарение на безспорното си лидерство в една от съставните части на устойчив град, а именно икономическата. Определян за един от градовете, в които е най-лесно да създадеш и управляваш свой собствен бизнес, Сингапур е пълен с новатори и предприемачи. Също така той е с изключително висок процент на заетост, което носи високи нива на производствени мощности.

3. Единбург, Великобритания – поставя гражданите на първо място

Докато Стокхолм залага на стратегии за опазване на околната среда, Единбург е по-отдаден на социалното развитие на гражданите си, което е и причина да е на първо място по социално развитие. Единбург е лидер в под-индекса „развито население“, който се определя от здравеопазването в съответния град, достъпността до градски транспорт, финансовите възможности на гражданите да се насладят на удоволствията на града и други. Освен това Единбург е известен и с добрата си образователна система, Единбургския университета основан през 1583г. присъства в класацията на топ 20 висши училища в света.

2. Стокхолм, Швеция – най-зеленият град в Швеция

Столицата на Швеция оглавява класацията по управление на околната среда благодарение на инвестициите си в устойчива инфраструктура, ниски емисии и добро качество на въздуха. Стокхолм успешно съчетава икономическото развитие с взискателни екологични стандарти, превръщайки качеството на живот е едно от най-високите в света.

Под 1% от шведите работят повече от 50 часа седмично - едно от най-ниските нива в ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие).

1. Лондон, Великобритания – баланс между социално и икономическо развитие

Британската столица се откроява с високия си рейтинг за благосъстоянието на гражданите (здравеопазване, образование, нисък процент на престъпност), трудов живот (работно време) и градски живот (транспортна достъпност и свързаност ). Лондон е сред най-успешните градове по качество на въздуха и управление на отпадъците.

Коментари: 0