Най-висок скок на цените във Великобритания от 6 години

Поскъпнали са всички хранителни продукти заради несигурността около Brexit

Най-висок скок на цените във Великобритания от 6 години

Снимка: Pixabay

8406 ~ 1 мин. четене

Най-висок скок на цените в британските магазини от 6 години насам е регистрирал за март Британският консорциум за търговия на дребно (British Retail Consortium), пише Reuters. Повишението се дължи основно на рязко нарастване на цените на краткотрайните хранителни продукти.

Цените в магазините през март са отбелязали годишен ръст с 0.9% в сравнение с 0.7% през февруари. Така ръстът през март е най-голямото от март 2013 г. насам.

Основната движеща сила зад това поскъпване е скок в цените на храните, които през март са се увеличили с 2.5% на годишна база в сравнение с 1.6% месец по-рано. Конкретно цените на краткотрайните хранителни продукти през март са отбелязали най-големия си ръст от февруари 2013 г. насам (3.4%), което е рязко увеличение спрямо 1.5% през февруари.

British Retail Consortium обяснява, че цените на едро при храните са се увеличили заради световното покачване на цените на зърнените култури и неблагоприятните условия за лука, картофите и зелето във Великобритания през 2018 г.

„С продължаваща несигурност около Brexit рисковете за ръст на инфлацията остават“, коментира Хелън Дикинсън, изпълнителният директор на BRC. „Хаотичен Brexit без споразумение би довел до по-високи цени и по-малко разнообразие по щандовете“, предупреждава тя.

Цените на нехранителните продукти през миналия месец са останали непроменени спрямо нивото им през март 2018 г. Онлайн търговците на дребно продължават да свалят цените на облеклата и електрическите уреди, които навсякъде другаде поскъпват.

Коментари: 0