Наличието на енергиен ресурс в Хан Аспарух ще промени България

До 4-5 месеца трябва да са ясни резултатите от първия сондаж

Наличието на енергиен ресурс в Хан Аспарух ще промени България

Българското правителство работи изключително отговорно за сектор енергетика и в защита на нашите национално интереси. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Тя посочи, че това, което властта прави е изключително важно и ще даде отражение за устойчивото развитие на сектора години напред.

Тя правителство, че едно от първите решения на правителството е било за стартиране за процедурата за търсене и проучване в дълбоко Черно море в блоковете Силистар и Терес. „Тази процедура приключи успешно, на търгът за проучване на Силистар се яви един от световните лидери в бранша - Shell. Това е много сериозна крачка“, коментира Петкова.

До 2 години се очаква да бъде направено търсенето и проучването, до 4-5 месеца трябва да са ясни първите резултати от първия сондаж в блок Хан Аспарух. „Ако оттам излезе енергиен ресурс – газ или петрол, това ще промени коренно не само енергийния сектор, а и България“, посочи Петкова. И добави, че търсенето на газ в блок Силистар също е една от важните крачки.

Във връзка с напускането на управлението от АБВ тя изрази своето учудване за действията на партията. „Изненадана съм, че като един от аргументите си те изтъкнаха проблемите в сектор „Енергетика“. Има проблеми, разбира се, но те не са от вчера или днес, а от години. От АБВ са доста запознати с генезиса им“, уточни енергийният министър. Тя припомни, че проблемите в сферата датират от 2004 г. и те са в следствие на политически решения.

„Ние стабилизирахме сектора, работим за диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ и ако това може да бъде проблем за някой, това наистина е доста притеснително“, добави Теменужка Петкова. Тя допълни, че от АБВ са били съгласни с решенията. 

Коментари: 0