Намаление на лихвите в Китай успокои пазарите и даде сила на долара

Спад на златото след ръста на акциите

Намаление на лихвите в Китай успокои пазарите и даде сила на долара
196 ~ 2 мин. четене

Доларът скочи и се възстанови от седем месечните дъна срещу еврото и йената, докато рисковите активи получиха подкрепа от намалението на лихвите на Китайската централна банка. Редукцията беше в размер на 25 базови пункта до нива от 4.6%. Централната банка намали и изискванията за резерви.

Монетарното облекчение дойде, след като китайските индекси спаднаха с повече от 7%, достигайки най-ниски нива слез декември. В понеделник понижението беше от повече от 8%. Намалението на лихвите доведе до рали на облекчението на бордовите пазари. Петролът също растеше. Според анализатори обаче волатилността вероятно ще продължи.

Доларът достигна нива над 120 срещу йената и свали еврото за кратко под 1.14. Действията на Китайската централна банка, породени от опасенията за спад в Китай, увеличиха търсенето на риска и това доведе до стабилност на пазарите. Зелените пари получиха подкрепа и от добри данни от САЩ показали, че потребителското доверие е достигнало през август седем месечен връх, а продажбите на нови еднофамилни жилища е скочило през юли.

Доларът попадна под натиск срещу еврото и йената в понеделник, заради опасенията за ръста на икономиката в Китай и паническите разпродажби на капиталовите пазари, които доведоха до съмнения, че Федералния резерв ще повиши лихвите тази година.

Спад на златото след ръста на акциите, подкрепени от намалението на лихвите в Китай

Златото падна във вторник с над 1% след намалението на лихвите в Китай, което успокои световните пазари след паническите разпродажби в предишния ден. Жълтият метал разшири загубите си след данни показали, че потребителското доверие в САЩ е достигнало през август седем месечен връх. Това загатва за сила на икономиката, която може да позволи на Федералния резерв да повиши лихвите тази година. Спот цената завърши на 1139 долара за тройунция.

Златото спадна и в понеделник, когато дилъри ликвидираха позиции, за да покриват загуби на другите пазари причинени от срива на китайските борси.

Доларът скочи във вторник, а знанието, че лихвите в САЩ все пак ще бъдат повишени ограничава възможностите за печалби на златото. Все пак очакванията за растеж на лихвите през септември намаляха след публикуването миналата седмица на протокола от последното заседание на Фед.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)
Подкрепи Economic.bg